OBEZGLAVLJENI NIŠKI SPOMENICI – Gradska vlast igra ključnu ulogu u očuvanju zapuštenih spomenika, zato propadaju!

Lokalne vlasti imaju značajnu odgovornost kada je u pitanju očuvanje i održavanje istorijskih i kulturnih spomenika u okviru svojih lokalnih samouprava. Zapušteni spomenici, posebno oni koji su polomljeni ili oštećeni, ne samo da predstavljaju ruglo grada, već i pokazuju ogromnu neodgovornost i samih građana i posebno odgovornih lica.

Dušan Radović, spomenik na Trgu kralja Aleksandra prema ulici Jovana Ristića

Održavanje spomenika je jedna od glavnih odgovornosti gradske i opštinskih vlasti u Nišu, a u nekim slučajevima, gradska uprava treba da radi i sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu kako bi osigurali da spomenici budu sačuvani na način koji je veran njihovom originalnom obliku i nameni.

Moša Pijade, spomenik na Durlanu, u Knjaževačkoj ulici kod policijske stanice Pantelej

Međutim, niška lokalna vlast nema svest o značaju zapuštenih spomenika i potrebi njihovog očuvanja. Deklarativno obezbeđena sredstva u gradskom budžetu za očuvanje i održavanje spomenika su samo broj na papiru, a o traženju drugih izvora finansiranja nema ni reči, jer ni postojeći projekat revitalizacije arheološkog parka Medijana, gradska vlast već celu deceniju ne privodi kraju.

Konačno, očuvanje zapuštenih spomenika je na neki način kolektivna odgovornost i pozivamo zainteresovane strane da se jave našoj redakciji ili redakciji časopisa „Slovo juga“ iz Niša, sa svojim inicijativama, bilo da se radi o redovnom održavanju, predlozima za restauraciju ili kampanjama podizanja svesti.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *