Obična priča iz čekaonice

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Predrag Zlikovac

predrag-zlikovacMnogi se sigurno pitaju kako izgleda u Sudu za prekršaje? Nije strašno, ne bili, niti tuku,niti ti šta daju, sediš ili stojiš i čekaš da skupe pozive, a posle toga da te prozovu.

Unutrašnjost sedišta Opštinskog suda za prekršaje u Nišu, sređena je po visokim standardima što pokazuje ozbiljnost te gradske institucije. Hodnik na prvom spratu bio je što bi rekli dobro popunjen. Obični građani Niša,što bi rekli „radnička klasa“ koja je počinila saobraćajni prekršaj, preglasna muzika, prodaja na nedozvoljenom mestu, vožnja bez karte u autobusu ili neki drugi prekršaj. Čekaju da uđu u određenu sudnicu i iznesu svoju odbranu.

Nevesele face običnih ljudi, koji su se zatekli u jednom trenutku u pogrešno vreme na pogrešnom mestu i to sada moraju da plate. Nema među njima,“skockanih“,možda to govori o određenoj protekciji koja vlada u društvu?

prica iy cekaonice slika-1Boraviti među tim običnim građanima koji su ovde u svojstvu okrivljenih i posmatrati ih, prosto podstiče na razmišljanje da ažurnost Sudija i pun hodnika doprinose punjenju gradskog budžeta.

Bedno je to malo kada ne postoje druge mogućnosti u ovako bogatom Gradu, okruženom prirodnim bogatstvima, turističkim i istoriskim potencialima, plodnim oranicama gde kako kažu „šta ubodeš u zemlju to niče“,.

I što je najbitnije,mogućnošću razvoja privrednih potencijala,koji bi omogućio kao i sve gore pobrojano da se gradska kasa redovno puni u razvoj i funkcionisanja Grada

Razmišljanje neće nikom pomoći,malo od pobrojaniog koristi se na adekvatan način.

Zato je tu pun hodnik okrivljenih i nekoliko aktivnih Sudija za prekršaje koji danas presuđuju. Na licima okrivljenih vidi se nada da će uspeti da se odbrane i prođu bez kazne. Svaki od njih ulazi sa tom nadom na licu, zadržavaju se u proseku oko dvadesetak minuta unutra i izlaze „pokislih“ faca. Valjda to govori dovoljno.