Objavljena knjiga „Srpski MentOlitet“ autora Žikice Simića

Prošlogodišnju knjigu „Srbi između paranoičnosti i naivnosti“ (faktori koji stoje iza srpske paranoje), niški doktor sociologije Žikica Simić ove godine nadgradio je novim delom sa takođe provokativnim naslovom „Srpski mentOlitet (srpska psihopatologika)“. Izdavač je „Prometej“ iz Novog Sada i može se nači na štandu ovog izdavača na aktuelnom Sajmu knjiga u Nišu.

U njoj opisuje i objašnjava nacionalnu sklonost ka krajnostima. Knjiga je zasnovana na zapažanjima i stavovima naših dvaju velikana – V. Jerotića i Đ. Šušnjića – i predstavlja veoma detaljnu etnopsihološku razradu i produbljivanje (kroz mnoge ilustracije) njihovih opservacija o mišljenju, zaključivanju, percepciji, emocijama i ponašanju srpskog naroda u oštrim, rigidnim, ekstremnim i isključivim kategorijama dvovalentne (crno-bele) logike „ili-ili“, a ne „i-i“.

Knjiga obiluje upečatljivim i prepoznatljivim primerima iz konverzacija u svakodnevnom životu i na društvenim mrežama što svedoči o načinu vođenja dijaloga među Srbima koji ostaje više na nivou monologa. Takođe, autor se bavi naglim i radikalnim oscilacijama u sferi emocija što je vidljivo u naglim zaokretima u raspoloženju (iz euforije i likovanja u malodušno „posipanje pepelom“) što je je danas veoma vidljivo u psihologiji naroda i sportista nakon pobeda i poraza, a što je nasleđe nekadašnje ratne psihologije Srba.

Žikica Simić

Takođe, autor se bavi i srpskim karakternim manjkavostima, ali i predispozicijama za vrline koje na trapav način i neumerenošu pretvara u svoje mane. Osobitu pažnju privlači odeljak posvećen srpskom dionizijskom duhu koji sve pretvara u svadbu.

Naime, teza autora je da se srpska praznična kultura zasniva na svadbarskoj razuzdanosti koji prenosi na sve ostale praznike i svečanosti, kako verske tako i državno-nacionalne i lično-porodične.

Obrazac svadbarskog ponašanja prenosi se čak i na pogrebne obrede (na primer ,sličnost jelovnika). Takođe, bavi se odnosom i prema vremenskim rilikama, odnosno nezadovoljstvom prema promenljivim vremenskim prilikama.

U drugom delu knjige autor se pozabavio nezrelošću srpskog naroda koju manifestuju kao karakternu nesposobnost za kolektivnu solidarnost oko najelementarnijih pitanja od interesa za sopstvenu egzistenciju (u političkom životu), brojnim podelama o raznim osnovama, kao i unutarnacionalnim animozitetom s obzirom na geografsko poreklo svojih sunarodnika – negativnim malograđanskim odnosom starosedelaca prema doseljenicima, izbeglicama.

Autor piše o materiji koja je manje-više prepoznatljiva pripadnicima srpskog naroda, ali to čini na sistematičniji, argumentovaniji i temeljitiji način. Pisana je veoma jednostavnim i razumljivim stilom i namenjena najširoj publici.

Autor karikaturr na naslovnoj strani je Saša Dimitrijević.

Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *