Očekuje se poskupljenje benzina za čak 15 dinara po litru?

I pored toga što je benzin poskupeo u poslednjih mesec dana čak tri puta, očekuje se još jedno poskupljenje, ali sada drastično, za čak 15 dinara!

Ovu neprijatnu vest za sve vozače Niša i Srbije, donose beogradski mediji koji kažu da se to poskupljenje opravdava povećanjem cene sirove nafte na svetskom tržištu. Za ova dosadašnja poskupljenja za po 50 para ili dinar objašnjavaju porastom cena akciza na derivatne nafte.

Cene goriva na domaćim pumpama u poslednjih nedelju dana su porasle, stoga je litar bezolovnog benzina trenutno oko 146 dinara, dok za litar evrodizela treba da izdvojite oko 156 dinara.
Akcize na benzin više su za 1,6 dinara po litru, a na dizel 1,64 dinara. Tako je sada akciza na benzin 55 dinara umesto dosadašnjih 53,34 dinara, dok je akciza na dizel gorivo povećana s 54,86 na 56,5 dinara po litru.

Milan Rakić iz Udruženja privatnih naftaša Srbije objasnio je zbog čega je gorivo u našoj zemlji poskupelo, kao i da će cena naftnih derivata i dalje da raste.

Usklađivanje akciza i porast cena sirove nafte na svetskom tržištu uticali su na porast cena naftnih derivata i porast cene nafte. Cena goriva će i dalje da raste, do kraja juna može dostići i iznos od 15 dinara, ali sve polako i postepeno. Naravno, pod uslovom da ne dođe do drastičnog povećanja cene sirove nafte. Ako kažem da okvirno konačna cena goriva može da poraste 14 odsto, najpre mora da skoči veleprodajna cena, koja j eveć u porastu, a sad će još naknadno da se pojačavaju i izjednačavaju akcize – kaže on za Telegraf.rs.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *