Od srpskih glava se Rezolucijom o Srebrenici pravi nova Ćele-Kula!

Duže od dve decenije svedoci smo jednostranog i lažnog prikazivanja dešavanja iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, koje je prevashodno usmereno protiv srpskog naroda. I dalje su svi napori tkzv. zapadne hemisfere posredno ili neposredno usredsređeni na to da se srpski narod u celini prikaže i kolektivno optuži kao glavni i dežurni vinovnik svih ratnih sukoba i nesreća na tlu bivše Jugoslavije.

dij-ljubisa
Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta

U trenutku, kada se pred Savetom bezbendosti UN priprema rezolucija o Srebrenici, u kojoj se ratni zločin treba nazvati genocidom sa nesageldivim posledicama za srpski narod i naša buduća pokoljenje, istoričar i veliki rodoljub, dr. Vladimir Umeljić ulaže velike napore da objavi svoje kapitalno delo na nemačkom jeziku, koje će služiti kako nama tako i našem pokoljenju da se na jedinstven način i u okviru temeljnog i naučnog pristupa čuje i naš glas, koji će štampanjem ove studije ostati za sva vremena ovekovečen i služiti nam za odbranu dostojanstva i našeg imena. Pomozimo da istina pobedi laž.

Spomenik ljudskom rodu, preuzvišenim idealima i nezapamćenoj okrutnosti, slobodarskom duhu napaćenog porobljenog naroda, vandalizmu osvajača. Na pamet zanavek ljudskom rodu. A sve je počelo kada su kola na Čegarskim šančevima davne 1809. godine popustila, kad sevnuše jatagani i noževi, kad se oseti dah mnogoljudnog nadmoćnijeg neprijatelja. Resavski vojvoda Stevan Sinđelić sačeka da se šanac napuni Turcima, siđe u magacin, zapali barut, te diže u vazduh ceo šanac. Poginu Stevan Sinđelić sa svojim junacima, izginuše i Turci. To Turci nisu mogli zaboraviti. Od lobanja poginulih Srba sagradiše kulu. Tri metra visoku, pravougaonog oblika, izidanu od negašenog kreča i peska. Na svakoj strani kule po 14 redova, u svakom redu 17 otvora za glave.

image001
Ćele-Kula

U Evropi se za Ćele-kulu po prvi put čulo iz spisa francuskog pesnika Alfonsa de Lamartina. Američki magazin „Mental flos“, koji predstavlja zanimljive činjenice iz sveta, na listi „10 najvećih građevina napravljenih od kostiju“ na prvo mesto stavio je Ćele-kulu iz Niša. U tekstu se navodi da je „1809. godine, tokom Prvog srpskog ustanka protiv Otomanskog carstva, turski general Huršid paša sakupio 952 lobanje za njegov `jezivi projekat`, za izgradnju Ćele-kule u blizini Niša.

KULA STOJI I OPOMINjE! Nemar i vreme polako, ali sigurno skrnave istoriju!

I od tada pa do danas zidanje kule od srpskih glava, nevidljive, ali veoma prisutne ne prestaje. Sa najmanje četiri miliona glava koliko su Srbi dali za svoju pravoslavnu veru i slobodu u krvavom dvadesetom veku na svim svojim prostorima, ta kula je dospela do neslućeno tragičnih visina.
Dvadeseti vek je počeo oslobađanjem Kosova i Metohije i južnih srpskih krajeva 1912. godine, a završio se zločinačkim bombardovanjem srpskih sela i gradova od strane NATO pakta 1999. godine.

Sve je činjeno na oproban način: pretvaranjem Srba u zločince, a zločinaca u sudije. Duže od dve decenije svedoci smo jednostranog i lažnog prikazivanja dešavanja iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, koje je prevashodno usmereno protiv srpskog naroda.

I dalje su svi napori tkzv. zapadne hemisfere posredno ili neposredno usredsređeni na to da se srpski narod u celini prikaže i kolektivno optuži kao glavni i dežurni vinovnik svih ratnih sukoba i nesreća na tlu bivše Jugoslavije. Pri tome se pojam “pravde“ deli kako to interesne sfere nalažu. Naravno da tu aršini nisu za sve isti. Bezbroj primera iz zapadne kinomatografije, štampanih i digitalnih medija ukazuju na to, da je Srbin u međuvremenu postao globalni sinonim za sveopšteg negativca.Taj se stereotip koristi i oživljava kad god geostrateški ili ekonomski interesi određenih grupa to potrebuju. Nažalost, srpski glas se u ovom kontekstu ne može čuti, a najžalosnije u svemu tome je, da smo čini mi se skoro i oguglali na sve ovo i „dobrovoljno“ prihvatili ulogu krivca, koja nam se pripisuje.

Izbeglice  nspm
Izbegličke kolone Srba

U trenutku, kada se pred Savetom Bezbendosti UN priprema rezolucija o Srebrenici, u kojoj se ratni zločin treba nazvati genocidom sa nesageldivim posledicama za srpski narod i naša buduća pokoljenje, istoričar i veliki rodoljub, dr. Vladimir Umeljić je u svom kapitalnom delu na nemačkom jeziku, koje nosi naziv

Okzidental-europäische kulturologische Tradition, große Völkermorde in Europa des 20. Jh. und Kriege in Ex-Jugoslawien im Prisma der Definitionismus Theorie (Okcidentalno-evropska kulturološka tradicija, veliki genocidi u Evropi 20. veka i ratovi u bivšoj Jugoslaviji kroz prizmu teorije definicionizma)

On opisuje uzroke Srbocida u hrvatskoj državi 1941-1945, i što ima još veću težinu, većim delom analizira poslednje balkanske ratove pri razaranju druge Jugoslavije na kraju 20. veka kao kontinuitet politike Zapada prema Srbima u čitavom stoleću, služeći se pri tom pretežno zapadnim izvorima. Tu je obrađen i obiman materijal o dehumanizaciji Srba na kraju 20. veka, Haški tribunal i Sreberenica.

oluja3 novosti.rs
Oluja

O njegovoj teoriji definicionizma, koja je deo gore navedene studije i koja je 2011. godine bila nominovana za alternativnu Nobelovu nagradu, dobio je najbolje kritike poznatih svetskih istoričara i književnih kritičara:

„Interesting ideas. I’ve never thought about them. Will try to do so.“ (Noam Chomsky);„Diese Studie ist ein sehr wichtiger Beitrag zur Theorie (Philosophie) und Praxis (Geschichtswissenschaft) in Bezug auf die Erforschung des Genozidphänomens, was bisher noch niemand auf diese Weise getan hat.“ (Prof. Dr. Elena Guskova, Russische Akademie der Wissenschaften, Abteilung für neuere Balkangeschichte);„It is an excellent, fundamental and original study.“, Prof. Dr. Srboljub Zivanovic, (The International Slavonic Academy of Science, Education, Art and Culture – Branch of Great Britain and Ireland.

Ovo kapitalno delo služiće kako nama tako i našem pokoljenju da se na jedinstven način i u okviru temeljnog i naučnog pristupa čuje i naš glas, koji će štampanjem ove studije ostati za sva vremena ovekovečen i služiti nam za odbranu dostojanstva i našeg imena.

Stoga vas pozivamo draga braćo i sestre da ponovo pokažemo, da samo slogom i zajedničkim snagama možemo da prikupimo gore navedenu sumu i sačuvamo od zaborava istinu o stradanju srpskog naroda i svake one srpske glave uzidane u Ćele-kulu koja je već dospele do neslućeno tragičnih visina.

Ljubiša Simić, autor je predsednik Udruženja pisaca „Sedmica“ Frankfurt, Nemačka

Tekst priredio: M.Doderović

foto:nspm, novosti.rs

1 Comment

  1. Gos-n Simiću , MI i opraštamo i ne zaboravljamo ali NAŠI predstavnici , izgleda da su zaboravili istoriju SRBA … ko zna odakle oni potiču /predstavnici NAŠI/ !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *