Odata počast oslobodiocima Niša u Prvom svetskom ratu

Polaganjem cveća na spomenik Petru Bojoviću i na spomen kosturnicu streljanim i vešanim učesnicima Topličkog ustanka 1917. godine, danas je u Nišu obeležena stogodišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Polaganju venaca prisustvovali su najviši funkcioneri, vojska, boračka udruženja, potomci boraca, Kolo srpskih sestara. Takođe, polaganju venaca prisustvovala je i ekipa koja je jutros stigla sa 1.300 km dugog puta.

Učesnici akcije „1.300 kilometara za 1.300 kaplara“ na put su krenuli biciklama 24. septembra da bi u Niš stigli danas, nakon 18 dana. Milan Lapčević, predvodnik grupe, kaže da je put obuhvatao sva mesta koja su značajna za srpsku vojsku u Velikom ratu.

Išli smo od Niša, preko Merdara, Gračanice, Prizrena, Drača, Valone, Sarande, Krfa, Vida, obišli smo srpsko vojničko groblje u Bitolju, išli na Kajmakčalan, obišli Udovo, Bregalnicu, Surdulicu, spomen kosturnicu ubijenima u Topličkom ustanku i danas smo u Nišu“, kaže Lapčević.

Ovom akcijom nastojali su da ne samo odaju počast stradalim precima, već i da sadašnjim generacijama ukažu na žrtvu koja im je danas obezbedila slobodu.

(Slovojuga.rs, Gradjanin.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *