Odbornici „Dosta je bilo“ u Nišu zakoračili „jednom nogom“ u vlast?

Odbornička grupa „Dosta je bilo“ u Skupštini grada Niša jedina je opoziciona stranka u ovom sazivu  koja je prihvatila da jedna njihova članica, Marija Ranđelović bude postavljena na mesto predsednika Komisije za praćenje etičkog kodeksa. Ostale opozicione partije nisu prihvatile da imaju svog funkcionera sa plaćenom naknadom, tako da se postavlja pitanje koliko je ova grupa zaista u opoziciji?

Istina, opozicionim partijama pripadaju neka mesta u komisijama, ali je poznato od ranije da te iste stranke koje prihvate plaćenog funkcionera, prihvataju i odgovornost koju vlast „nosi“ sa sobom. Postojanje svih komisija je potpuno bespotrebno jer predsednici dobijaju do 40.000 dinara mesečno, a da održe jednu ili ni jednu sednicu.

skupstina-nisa
Skupština grada Niša – slobodna ilustracija

Nema tu šta da se proverava, to je odluka skupštine koja je izašla u Službenom listu. To je zaista jedina opoziciona grupa koja se prihvatila da predsedava jednom od komisija – rekli su nam u službi za praćenje rada skupštinskih tela u Nikole Pašića 24.

Ana Kražić Živković, magistarka političkih nauka iz Niša kaže da su mnoge stvari u političkom životu Srbije poremećene.

Odbornička grupa “Dosta je bilo” je, očigledno puna entuzijazma,  ali i političkog znanja ušla u lokalni parlament. To što su prihvatili da vode skupštinsku komisiju  znači da ozbiljno shvataju  obavezu koju nameće mandat  dobijen od građana,  dok većina u Skupštini grada, pokazuje političku zrelost (ili bahatost,  kako  ko shvata) time što rukovođenje jednog od skupštinskih tela  poverava opoziciji. Reklo bi se idila – još samo kad bi nas uverili da se išta ozbiljno rešava baš u Skupštini grada Niša, a ne na nekom drugom mestu, komentariše Kražić – Živković.

Nešto slično se ranije događalo sa drugim partijama koje su imale svoje ljude za predsednike komisija, a predstavljali su se kao opozicione partije s tim što je njihovo političko delovanje bilo svedeno na minimum. Ovde je situacija nešto drugačija jer „Dosta je bilo“ u skupštini aktivno radi tako da se postavlja pitanje zašto su prihvatili ovo mesto, kada niko drugi od opozicionih kolega to nije.

Mi smo poslali tri pitanja u prošli petak sa ovom tematikom na zvaničnu mejl adresu sa kog dobijamo saopštenja, ali posle desetak dana nismo dobili nikakav odgovor.

M.S.

 

3 Comments

  1. Mesto predsednika komisije u Gradu se ne dobija, niti se zaslužuje niti zavisi od toga da li neko „zagazi“ u vlast ili ne. Osvaja se na izborima na osnovu ostvarenog rezultata i pošto znamo koliko je osvojio DJB na prošlim lokalnim izborima, po digoltu im pripada. Vrlo tendenciozno napisano. Na kraju će da se vidi da li ta komisija kojom predsedavaju iz DJB deluje opoziciono ili ne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *