Odlučeno kako će izgledati nova zgrada Narodnog muzeja i Galerije u Nišu

Umesto starog, ruiniranog vojnog objekta na uglu ulice Milorada Veljkovića Špaje i Generala Milojka Lešjanina, koji je sada prešao u vlasništvo grada, gradiće se Narodni muzej i Galerija savremene likovne umetnosti. Predstavljeno je pobedničko idejno rešenje za zgradu u kojoj će biti smeštene ove ustanove a nagrada od 400 000 dinara otišla je u ruke Dejana Todorovića iz beogradske firme „Beopotez“.

Od pet prijavljenih idejnih rešenja žiri je odlučio da je najbolja ideja delo beogradske firme „Beopotez “, koja je nedavno izabrana za projektovanje stambenog kompleksa „Expo 2027“ i koja inače redovno dobija poslove za državne i lokalne poslove. Predvodnik projekta Dejan Todorović ističe da se odlučio za oblik zgrade rebrastih fasada od veštačkog kamena, zato što se radi o uskoj ulici, pa bi u suprotnom zgrada izgledala kao obični lokal.

„Narodni muzej će se prostirati na četiri nivoa, a Galerija na dva, dok će između njih biti multifunkcionalna sala, kao zasebna jedinica, sa zasebnim radnim vremenom. Nju smo namerno izdvojili od jedne i druge institucije, kako bi mogla da se koristi potpuno nezavisno i od jedne i od druge institucije, a u isto vreme nije vezana ni radnim satima za jednu ili drugu. Potpuno nezavisno funkcioniše, za predavanja, promocije ili nešto drugo“ – rekao je Todorović.

Objekat Narodnog muzeja i Savremene likovne umetnosti će u nadzemnoj površini imati preko 6000 kvadrata, a u podrumu će biti parking za zaposlene. Glavni ulaz u Muzej će biti iz ulice Generala Milojka Lešjanina, i sa ulice će moći da se vidi izložbeni prostor, kako bi privukao posetioce. O rokovima početka i završetka radova nije bilo reči.

Podsetimo, iz Društva arhitekata Niša početkom ove godine otvorenim pismom tražili su da se konkurs obustavi uz obrazloženje da je u žiriju nedovoljno stručnjaka, da je nagrada mala i da je rok za prijave kratak.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *