Održan kamp za plivanje osoba sa invaliditetom u Istanbulu

Treći, sada već tradicionalni međunarodni kamp za plivanje osoba sa invaliditetom održan je od 02. do 09. novembra 2015. godine. Organizatori kampa su bili: Grad Istanbul, Istanbulski sportski klub (IBBSK), Sekretarijat za osobe sa invaliditetom Grada Istanbula, Sekretarijat za omladinu i sport Grada Istanbula i Sport AŠ (načelništvo za sport Grada Istanbula). Organizaciju kampa su akademski pomogli: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, Nacionalna sportska akademija u Sofiji i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije.

plivanje
Foto detalj sa zatvaranja kampa

Na pomenutom kampu je bilo oko 120 plivača i trenera iz 14 zemalja (Turska, Slovenija, Hrvatska, Irska, Belgija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Kipar, Češka i Malta). Oko 70 učesnika kampa je bilo iz inostranstva (plivača, trenera i personalnih asistenata).Svi učesnici kampa su bili smešteni u hotelu koji je od Čebeči sportskog kompleksa udaljen svega desetak minuta. Transfer od hotela do Čebeči sportskog kompleksa je odlično organizovan od strane domaćina. Vozila su bila prilagođena za korisnike kolica. Pored sjajnih uslova smeštaja, ishrane i treninga, domaćin se svojski trudio da se svaki učesnik iz inostranstva oseća prijatno. Pored tradicionalne ljubaznosti, turski domaćini su za učesnike kampa organizovali razne socijalne događaje (tradicionalnu večeru sa muzikom, obilazak parka minijatura, krstarenje Bosforom i obilazak grada).

plivanje-3
Profesor Aleksandrović (prvi s desna) prilikom međunarodne saradnje

Kao i prošle godine, programski direktor kampa je bio prof. dr Marko Aleksandrović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predsednik Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije. Saradnja sa predstavnicima IBBSK započeta pre dve godine na međunarodnom ADAPTS-om seminaru je nastavljena.

„Cilj kampa je bio da se razmene iskustva i znanja iz oblasti treninga plivača sa invaliditetom. Kamp uspeo, jer je cilj ostvaren. Posle tri održana kampa, organizatori smatraju da mogu da definišu kakav će kamp izgledati u budućnosti. Želja je da to bude tradicionalni kamp na kome će mladi sub-elitni plivači iz (pre svega) Balkana, Centralne i Istočne Evrope, zajednički trenirati i družiti se, a njihovi treneri razmenjivati znanja i iskustva. Domaćini su spremni da pod istim uslovima kao i do sada, potpuno besplatno, ugoste sve učesnike.“ – istakao je prof. Aleksandrović.

U odnosu na prošlu godinu, kvalitet učesnika, plivača i trenera je značajno povećan. Učestvovalo uje nekoliko plivanja koji su sa mnogi međunarodnih takmičenja (Paraolimpijske igre, svetska i evropska prvenstva osvajali medalje ili bili bar finalisti).

plivanje-4
Goran Milovanović sa delegacijom Malte

„Njihovo prisustvo je mnogo značilo za plivače u razvoju da se motivišu i da nešto novo nauče. Ali, ne samo u treningu na bazenu, nego u sveobuhvatnom pristupu sportskom životu. Naši mladi plivači se kao i svi mladi ljudi identifikuju sa najboljima na svetu. Popravljaju odnos prema svemu kada nekoliko dana zaredom treniraju, jedu i spavaju zajedno sa vrhunskim plivačima poput Grka Arisa Makrodimitrisa ili Janisa Kostakisa, Turčina Bejtulaha Eroglua ili Slovenca Darka Đurića. Motivišuća komponenta je i to što rade sa vrhunskim trenerima kao što su na kampu bili: Jan Nevrlka iz Češke, Janis Aleksakis iz Grčke, Duran Arslan iz Turske ili Jonas Martens iz Belgije.“ – naglasio je šef delegacije Srbije, prof. Milovanović.

plivanje1

Kako na kamp dolaze plivači iz 14 zemalja, sasvim je razumljivo da je velika heterogenost u tradiciji, uspehu i razvijenosti plivanja osoba sa invaliditetom. Najuspešniji su svakako Grci, koji su u trenutku kada su saznali da će biti domaćini paraolimpijskih i olimpijskih igara, postavili sistem selekcije, pa sada redovno osvajaju nekoliko medalja na velikim svetskim takmičenjima. Međutim, Grci imaju „staru“ reprezentaciju, potrebno im je podmlađivanje i masovnost. Najbolju unitrašnju organizaciju imaju Češka i Hrvatska, imaju odlične saveze i podršku države i sponzora, tradicionalne nacionalne kampove i takmičenja. Turci imaju najbolje uslove, a vremenom postaju kvalitetniji, a jedan plivač sada redovno uzima najveće medalje – Bejtulah Eroglu. Bugarska i Češka, a posebno Srbija, konkretno Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, daje odličnu akademsku podršku organizaciji plivanja osoba sa invaliditetom.
Prof. Milovanović smatra da je to dobitna kombinacija za uspeh plivanja osoba sa invaliditetom.

plivanje5
Plivači Srbije

„Onda bi dobili ono što već postoji kod svetskih velesila u plivanju osoba sa invaliditetom – a to su Kina, Ukrajina i Rusija, a u manjoj meri Australija i SAD“. – objasnio je prof. Milovanović.
Sjajni uslovi u sporskom centru pretpostavljaju i sjajnu opremljenost fitnes centra. Poznati stručnjak iz ove oblasti, Viktor Ristić, koji je nedavno završio osnovne strukovne studije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univertiteta u Nišu i stekao diplomu trenera fitnesa, bio je učesnik kampa po drugi put. On je tokom karijere radio sa više plivača sa invaliditetom, a najpoznatiji je Nemanja Tadić.

„Imao sam ad-hok zadatke od strane direktora kampa Aleksandrovića da radim sa plivačima kojima je potrebna korekcija „suvog treninga“. Radio sam sa vrhunskim plivačima iz Češke, Slovenije, Hrvatske i Grčke. Verujem u progresiju njihovih rezultata, jer imaju prostora za napredak iako su svetski vrh. Njihovi treneri će ostati u kontaktu sa mnom.“ – rekao je Ristić.
Zbog nepostojanja uslova za trening u Nišu (zbog renoviranja zatvorenih bazena u SC „Čair“ u Nišu), plivač Nemanja Tadić je povremeno nadoknađivao odlascima u Leskovac. Kamp u Istanbulu je bila prilika da dva puta dnevno trenira.

„Već treći put sam ovde i osećam se kao „starosedelac“, Čebeči sportski kompleks mi je kao „druga kuća“. – kroz osmeh nam priča Nemanja. „Domaćini su se i ovoga puta svojski trudili da celokupna organizacija bude besprekorna. Nisam nikada trenirao u boljim uslovima, ne želim da menjam destinaciju za trening. Na jednom mestu imam sjajan bazen, fitnes centar, smeštaj i restoran.“

Delegacija Srbije na kampu je bila manja nego prošle godine, a razlozi za to su školske obaveze i nedostatak novca za put. Članovi delegacije Srbije su bili:

1. Prof. Goran Milovanović, tehnički sekretar Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije, šef delegacije Srbije (Niš),
2. Boris Malešević, selektor paraolimpijske plivačke reprezentacije Srbije (Beograd),
3. Prof. dr Dragan Radovanović, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (Niš),
4. Viktor Ristić, trener fitnesa (Niš),
5. Nemanja Tadić, plivač (Niš),
6. Nemanja Panović, plivač (Novi Sad),
7. Stevan Nakić, plivač (Novi Sad),
8. Nikola Ljubisavljević, plivač (Niš),
9. Aleksandar Prijović, plivač (Kragujevac)
10. Jelena Prijović, personalni asistent (Kragujevac),
11. Prof. dr Marko Aleksandrović, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predsednik Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije (Niš).

M.A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *