Održana tribina o herojstvu i istrajnosti srpske vojske

U maloj sali Doma vojske u Nišu sinoć je održana tribina „Stazama slavnih predaka-100 godina posle“, a u organizaciji Udruženja mladih „Srpska staza“, Kola srpskih sestara, Udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i Komande kompene vojske.

lap

Tribina je bila podeljena u dva dela. U prvom delu svoje izlaganje iznela je profesor doktor Božica Mladenović koja je iznela prilike u Srbiji u vreme Kolubarske bitke i događanja u Srbiji tokom 1915. godine do napada okupatorskih snaga oktobra 1915. godine. Prisutni, pogotovo mladi oficiri Vojske Srbije pomno su pratili izlaganje tražeći svoje uzore u slavnim precima tog doba.

Drugi deo izlaganja koji je održala Anđelija Radović istoričar Vojnog muzeja iz Beograda bio je posvećen povlačenju Srpske vojske preko Albanije do Krfa, stradanjima i kasnijim “vaskrsom” koji je doveo do herojske pobede i oslobođenja.

Mala sala bila je ispunjena potpuno, što govori o vrlo velikom interesovanju za održanu Tribinu i da je naša slavna istoriuja i tradicije još uvek nešto iz čega treba da crpimo snagu da izdržimo pritiske.

P.Zlikovac

foto:FB/M. Lapčević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *