Održano državno obeležavanje 20 godina od početka Nato agresije

U Nišu je sinoć održana državna ceremonija obeležavanja 20 godina od NATO agresije, 1999. godine,a u prisustvu zvaničnika i velikog broja građana sa juga Srbije i Niša. Uz zvuk sirena za vazdušnu opasnost, u 19,45 sati, počelo je obeležavanje od početka agresije NATO alijanse. Ulično svetlo je ugašeno, a upaljene su sveće.

foto: Tanjug/Novosti online

Ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i drugi.

Oficiri svih rodova vojske i policije su bili postrojeni u prvom redu na Trgu Kralja Milana u Nišu gde se kako prenose mediji okupilo oko 20.000 građana.

Patrijarh Irinej se obratio građanima Niša i služio moleban, ali se u svom obraćanju osvrnuo i na dnevno političke teme.

Agresija NATO trajala je 78 dana, a završena je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 10. juna 1999. godine, a prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi i ranjeno pet puta više.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji, ukupna šteta procenjuje sa na više desetina dolara,.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. HVALA BOGU MAKAR , DA SE SVI SJATISMO, 24.MARTA, NA NASA NARODNA SECANJA,1999, BEZ OBZIRA ,NA POL, NACIONALNU PRIOPADNOST I STRANACKO OPREDELJENJE!!! VESNA JOVANOVIC BATILDA POST SCRIPTUM/KAD GRMI , SVAKO SE ZA SEBE BOIJI!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *