Omladinska Filharmonija Naissus otvara Nišvil

Ovogodišnji Nišvil, 13 avgusta će otvoriti Omladinska filharmonija Naisus, koja će specijalno za ovu priliku, a zahvaljujući Nišvilu koji je obezbedio nove aranžmane (čime je repertoar Filharmonije značajno proširen), posetioci će čuti kompozicije: Kola Portera i Djuka Elingtona, kao i džez svitu kompozicija koje je proslavio Luis Asrmstrong.

Omladinska-Filharmonija-Naissus-(3)
Omladinska filharmonija Naisus

Omladinska filharmonija Naissus, osnovana je oktobra 2010. godine na inicijativu maestra Zorana Andrića koji je i dirigent Filharmonije. Ovaj veliki ansambl čine mladi od 16 do 29 godina iz 18 gradova Srbije – od Subotice do Leskovca. Nastupali su širom Srbije, u Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj i do sada su imali preko 20 celovečernjih koncerata. Prvi nastup Omladinska Filharmonija Naissus je imala je jula 2011 na Letnjoj pozornici u Nišu pred 2.000 gledalaca, a nekoliko dana kasnije imala i svoj prvi internacionalni nastup na festivalu omladinskih orkestara u Firenci – na čuvenom trgu Piazza de la Signoria.

Prvu godišnjicu postojanja obeležili su velikim koncertom u sofijskom Nacionalnom dvorcu kulture. Godine 2012. na Svetskom takmičenju omladinskih filharmonija u Pragu, Naissus filharmonija je osvojila zlatnu medalju, a iste godine na festivalu „Estate Musicale Romana“ u Rimu, u čuvenoj bazilici St. Paolo, predstavila se internacionalnoj publici celovečernjim koncertom, kao i sledećeg dana u gradu Petrosanta. Na festivalu „Suma Cum Laude“ održanom jula 2013. u prestižnoj bečkoj zlatnoj dvorani „Musikwerein“ Omladinska Filharmonija Naissus je u konkurenciji orekstara iz celog sveta osvojila visoko četvrto mesto. Od 2013. Naissus Filharmonija sa gostima priređuje tradicionalni Novogodišnji koncert u Nišu. U okviru obeležavanja Milanskog Edikta, priredila je koncert „Veliki Mocart Konstantinu Velikom“ izvodjenjem Mocartovog „Rekvijema“ oktobra 2013. godine.

Godine 2014. u Bratislavi su ponovo osvojili Zlatnu medalju u kategoriji omladinskih orkestara do 30 godina, na osnovu čega su dobili pozive za nastupe u USA (na prestižnom festivalu u Los Andjelesu u čuvenoj „Disney Hall“ dvorani) i Rusiji (koncert u Velikom holu Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *