Online koncert nagrađenih na takmičenju „Konstantin Veliki“

Studenti, učenici i umetnici iz celog sveta učestvovali su na prvom Međunarodnom internet takmičenju „Konstantin Veliki“. Pored velikog broja takmičara iz Srbije, učešće su uzeli takmičari iz celog sveta – Rusija, Italija, Nemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Grčka, Švedska, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Letonija, Albanija, Ukrajina, Bugarska… Eminentni žiri imao je visoke kriterijume i objektivnost u ocenjivanju više od 150 takmičara i dodelio 25 prvih nagrada i 6 laureata disciplina. Ovogodišnji dobitnik Grand prix nagrade je Nikola Varžić iz Slovenije.

Kao završetak godišnjeg ciklusa Takmičenja planiran je Gala koncert laureata i nagrađenih učesnika Takmičenja u okviru proslave slave Grada Niša – Sveti car Konstantin i carica Jelena. Međutim, zbog okolnosti u vezi sa virusom COVID-19 ove godine Laureati i nagrađeni umetnici predstaviće se video snimcima na Youu tube kanalu takmičenja.

Međunarodno takmičenje „Konstantin Veliki“ pokrenuto je septembra 2019. godine, organizuje se preko interneta koji danas povezuje milijarde ljudi širom sveta. U okviru takmičenja postoji 18 disciplina iz oblasti umetnosti, muzičke i primenjene umetnosti. Ovako jedinstveno koncipirano takmičenje, omogućava prisutnost takmičara, bez velikog finansijskog ulaganja, uklanja geografske barijere i otvara mogućnost učešća učenicima, studentima i umetnicima iz svih zemalja sveta. Žiri takmičenja Konstantin Veliki čine eminentni umetnici iz celog sveta. Takmičenje se održava u ciklusima od po godinu dana u cilju razvoja, afirmacije mladih umetnika i jačanja međunarodnih kulturnih odnosa.

Organizatori Međunarodnog takmičenja „Konstantin Veliki“ su Fakultet umetnosti u Nišu, Univerzitet u Nišu i Grad Niš uz podršku Studentskog kulturnog centra, Galerije savremene likovne umetnosti i Udruženja muzičkih teoretičara Srbije. Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu pored obrazovne ima i veoma značajnu umetničku delatnost u oblastima muzičke, likovne i primenjene umetnosti. Za afirmaciju visokih umetničkih vrednosti Fakultet umetnosti dobio je Nagradu 11. januar, najviše priznanje grada Niša. Angažovanje istaknutih umetnika i pedagoga iz sveta, uz permanentno održavanje majstorskih kurseva i radionica, doprinosi značajnom podizanju ugleda Fakulteta, Univerziteta i Grada Niša u široj akademskoj i društvenoj zajednici. Fakultet je izdavač velikog broja naučnih publikacija, časopisa i audio izdanja.

Konstantin Veliki, kako istoričari navode, rođen je 273. ili 274. godine u Nišu. Reformisao je Rimsko carstvo i hrišćanima otvorio duhovni put. Ono što je Konstantin Veliki ostavio budućim generacijama je Milanski edikt koji je opšteljudska i opštecivilizacijska tekovina uvek aktuelna. Edikt ima snagu da prevaziđe prostorne razlike, otvori put nauci, kulturi i umetnosti. Njegovu civilizacijsku tekovinu, zasnovanu na toleranciji, moramo negovati, jer je to jedini put očuvanja dostojanstva.

Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *