Opozicija podnela GIK-u više od 100 prigovora na izborni proces

Više od 100 prigovora na nepravilnosti uočene uvidom u birački materijal, podneli su pravni timovi opozicionih lista Gradskoj izbornoj komisiji. Rok za predaju prigovore istekao je sinoć u 20 sati, a GIK ima rok od 72 sata da odgovori na prigovore.

Advokatica i članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović, istakla je da je pravni tim te koalicije podneo 32 prigovora, a da su ostale podneli pravni timovi ostalih opozicionih lista, kao i da će nastaviti da do petka pregledaju biračke materijale, jer nameravaju da podnose i krivične prijave.

„Na biračkom mestu broj 18 u opštini Medijana, u biračkoj kutiji je pronađeno 613 biračkih listića a evidentirano je glasanje 598 birača, taj višak listića otkriven je na većem broju biračkih mesta“ – rekla je Milutinović.

Dodaje da je najveća krađa vršena putem glasanja van biračkog mesta i da je glasanje kod kuće po zakonu obavezno u prisustvu komisije gde je obavezno jedan predstavnik opozicije kao kontrolor, ali da to nije bio slučaj.

„U biračkom spisku se mora naznačiti da je birač glasao kod kuće, ali u većini biračkih spiskova ni toga nema. Mi ćemo podneti narednih dana krivične prijave protiv članova Gradske izborne komisije zbog zloupotrebe službenog položaja, a krivičnu prijavu protiv nosioca liste Ruske stranke Tihomira Perića zbog falsifikovanja potpisa i sekretarke Gradske izborne komije Marine Janković, zbog opstruiranja rada pravnih timova, smo već podneli“ – kaže Milutinović.

Podsetimo, opozicija je juče na zajedničkoj konferenciji za medije iznela tvrdnju da su pobedili u Nišu sa 3332 glasova više, kao i da su konstatovane mnoge nepravilnosti na 52 biračka mesta a da je glavni problem fiktivna Ruska stranka.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *