Opozicija traži ponavljanje izbora na dva biračka mesta, na ponovljenim za Medijanu pozvali sve da glasaju za listu broj 3

Predstavnici ujedinjene opozicije traže da se na dva biračka mesta ponove izbori jer kako tvrde, postoje nesumnjivi dokazi da je prekrajana izborna volja građana. Ističu da su na dva biračka mesta prepravljani glasovi, kao i da glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom. Takođe pozivaju i sve građane da na ponovljenim izborima za Medijanu glasaju za listu „NADA- ujedinjeni za Niš“.

Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana još jednom ističe da je opozicija dobila 3332 glasova više, a sa svim opozicionim listama koje nisu prešle cenzus ta razlika iznosi i 7000 glasova više. Tvrdi i da postoje dokazi za falsifikovanje, na bar dva izborna mesta i traže da se ti izbori ponove.

„Biračko mesto 10 na Medijani mora da se ponovi. Zbog ovoga neko mora da odgovara. Pozivam sud da radi svoj posao i da podigne krivične prijave protiv NN lica koji su falsifikovali zvanični dokument sa jednog izbornog mesta. Ukupan broj glasača je bio 841, Ruska stranka imala 5, a ako uporedite sa zapisnikom RIK-a 841 je prepravljeno na 854 i petica u šesticu, zbog ovoga neko mora da odgovara“ – kaže Milić.

Izbori moraju da se ponove i na biračkom mestu 18 u Medijani, dodaje Milić jer kako tvrdi na tom mestu glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom, niti su glasovi bili zaštićeni sa markicom koja bi trebalo da garantuje zaštićenost podataka.

„Zbog ovog prekršaja se sa razlogom ponavlja glasovi na biračko mestu 14 i 16 na Medijani. Ne može da vlada jedno pravilo za opštinske izbore, a drugo pravilo za gradske izbore“ – dodaje Milić.

Ujedinjena opozicija je pozvala sve građane da na ponovljenim izborima za Medijanu na glasačkim mestima 14 i 16 glasaju za listu „NADA- ujedinjeni za Niš“, jer kako kažu ovoj listi nedostaje nekoliko stotina glasova da dobije još jedan mandat, čime će se potvrditi izborna volja građana na Medijani, a većina u Skupštini će biti još veća.

Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“ rekao je da GIK kao nezavisna institucija nije donela nijednu nezavisnu odluku, i da su morali da zovu i dobijaju uputstva.

„Očekivali smo da odbiju naše prigovore iako su bili jasni i razložni. Ovo sada je otišlo na Viši sud i Viši sud mora da legitimno odlučuje bez pritisaka i pritisaka na druge institucije. Danas očekujemo odluku Višeg suda, sutra do 10 ujutru imaju rok da donesu odluku vezano za biračko mesto 18, a u petak ćemo dobiti odluku za biračko mesto 10. Očekujemo da se izbori na ova dva biračka mesta ponove“ – rekao je Stanković.

On je pozvao sve građane da se u nedelju okupe u 21 sat na keju kod spomenika Šabanu Bajramoviću da proslave to što je oslobođena Medijana.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *