Oprez: Bube “klintonke” napadaju Nišlije – ujed ni malo bezazlen

Crne bube, u narodu poznate kao “klintonke” strvaraju ovih dana Nišlijama vrlo ozbiljne probleme, potvrđuju nam u Hitnoj medicinskoj pomoći u Nišu. Mesta na telu gde ujedu ovi agresivni insekti postanu modro ljubičasti, a taj predeo i otekne. Za pacijente bi bila olakšavajuća stvar da osete kada su “meta ovih takoreći minijaturnih bubica”, ali to nije slučaj. U Nišu ih ima najviše pored Nišave, a narod u početku misli da ih je komarac ujeo pa minimiziraju opasnost ovakvog ujeda.

Nišava
foto: gradjanin.rs – Ima ih najviše pored Nišave

Imamo uvećan broj ujeda Nišlija od ovih bubica, i ne retko prepisujemo i antibiotike kako bi seprečili otok. Najčešće ujedaju oko zglobova. Javlja se vidno crvenilo, osip gde mora da se uključi antihisteminik u inekcijama, jedan ili dva dana. Kod nekih pacijenata uključujemo i antibiotike – objašnjavaju u Hitnoj pomoći.

klkintonka
foto: forum.varalicar.com – buba Klintonka ili Golubačka mušica

Pacijente ujed i isto vreme i boli i svrbi jer pored “isisavanja krvi” javljaju se i alergijske reakcije.

Ove male crne bubice se u naučnim krugovima nazivaju “Golubačke”, a zabeležene su nekada u opštini Golubac. Jedno vreme su nestale, a onda su se pojavile tokom leta 1999. godine, posle bombardovanja Srbije. Kako je na čelu USA bio Bil Klinton, a koji je predvodio Nato alijansu i napade na tadašnju Jugoslaviju, narod je ove mušice nazvao “klintonke”.

M.S.

2 Comments

  1. Pa zaprasite ih,kao komarce,decu u park nemozemo da izvedemo od pasa lutalica,komaraca….ali nikog nije briga sto malisani rastu ukucama i stanovima ,jer mi nemamo bezbedna mesta za decu .neznas pre od čega da ih pazis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *