Organizatori „Protiv diktature“ u Beogradu podeljeni – u Nišu bunt utihnuo?

Neformalni organizatori protesta „Protiv diktature“ podelili su se u tri grupe koje se međusobno razlikuju u odnosu prema svakodnevnim protestima, saradnji sa opozicijom i zahtevima, piše list Danas. U ovom dnevniku se navodi da i unutar grupa postoje razlike u stavovima oko dinamike protesta, odnosno stalnih šetnji i oko saradnje sa strankama. Jedna grupa se zove „Protiv diktature“, druga „Sedam zahteva“ a treća „Kulturom protiv diktature“.

Prema našim saznanjima, grupu „Protiv diktature“ čine uglavnom oni koji su prvi neformalni organizatori protesta i oni su za stalne šetnje bez prekida. U frakciji „Kulturom protiv diktature“ su većinom studenti Fakulteta dramskih umetnosti koji su se izdvojili jer nisu bili zadovoljni dosadašnjim načinom organizacije i vođenjem protesta, dok su u grupi „Sedam zahteva“ uglavnom studenti sa pretežno levom orijentacijom i pogledom na društvene i političke fenomene. Iz ove grupe su poručili da će sarađivati sa svim organizacijama i pojedincima kojima je cilj preokretanje nazadnog kursa kojim naše društvo ide, kada im se interesi budu poklapali, navodi Danas.

U Nišu ovih dana nema ni protesta. Jedna od fb stranica „Protiv diktature Niš“, koja je pratila ovaj bunt omladine, imala je poslednju objavu, pre deset dana, 25. aprila kada je javnosti prezentovan Proglas. Bilo je reči da će se protesti nastaviti posle praznika rada 1. maja, ali to se nije dogodilo. Pošto organizatori protesta u Nišu nisu želeli direktnu telefonsku komunikaciju s novinarima, za sada nam nije poznato da li su protesti „ugašeni“ ili postoje neki drugi planovi.

Pratite stranicu, pratite medije. Javljamo se posle praznika sa novim idejama i informacija o tome kako se naša priča nastavlja. Još je mnogo posla pred nama. I verujem da niko od nas neće odustati dok ne pobedimo! – stoji na kraju ovog proglasa.

Danas/M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *