OŠ “Bubanjski heroji” Niš po prvi put u saradnji sa Ruskom osnovnom školom iz predmeta istorija

Na ideju prvog uglednog video časa sa temom „Car Nikolaj Drugi i ruska politika na Balkanu početkom 20. veka“ došao je moj prijatelj ruski profesor istorije Ponjkinske osnovne škole iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija) Muravjov Aleksandar Nikolaevič koji je predložio saradnju za realizaciju ovog časa i dao temu časa.

Sa zadovoljstvom i radošću sam prihvatio predlog za saradnju koja je od velikog značaja za učenike obeju škola i nadam se uspešnoj saradnji u narednom periodu između OŠ Bubanjski heroji iz Niša i Ponjkinske osnovne škole iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija), a sve ovo ne bi moglo da se realizuje bez odobrenja  moje direktorke Verice Radenković koja ovu ideju sa radošću podržava.

srpskoruskicas

Ubrzo je sklopljen sporazum između Ponjkinske osnovne škole iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija) i OŠ Bubanjski heroji iz Niša radi zajedničkog učešća u organizovanju i sprovođenju prvog uglednog video časa ovog karaktera.

Čas sam zajednički pripremao sa ruskim profesorom Muravjov Aleksandar Nikolaevičem (Ponjkinske osnovne  škole) i našim učenicima (uz saglasnost roditelja). Kontakti su bili preko mejla, fejsbuka i mog sajta SRPSKA ISTORIJA.

Ovaj čas će biti prvi u Rusiji i Srbiji video čas sa ovom temom, koji će biti javno objavljen preko internet portala. Ranije toga nikada nije bilo. Mi smo prvi u ovom radu.

Nažalost o ovoj temi se vrlo malo zna, kako u Rusiji tako i u Srbiji. Video čas  je zamišljen kao multimedijalno-scenski-istorijski recital. Ovaj čas biće sastavljen iz više video materijala, učestvovaće učenici jedne i druge škole.

VELIKO HVALA gostima  za pomoć u snimanju videa za naš čas imaju:           

  1. u Beogradu preko kamere Nataliji  Dukić i Mariji Čeketić ( studentkinje univerziteta u Beogradu) . Mesto izlaganja, spomenik caru Nikolaju u Beogradu.
  2. u Petrogradu preko kamere Ivani Stević (studentkinьa univerziteta u Beogradu). Mesto izlaganja Dvorski trg u Petrogradu.
  3. u Moskvi preko kamere Mariji Kozlovoj  (zamenik direktora vaspitnog liceja br. 5 grada Dolgoprudni i predavač verske nastave)  . Mesto izlaganja crkva sv . Velikomučenika Georgija Pobedonosca u gradu Dolgoprudni Moskovske oblasti.
  4. Govor Dejana Serafimovića, predsednika Društva Srpsko – Ruskog prijateljstva, Grof Sava Vladislavić iz Niša.

Javno emitovanje video časa preko Skype biće početkom decembra, tada će se i učenici obe škole upoznati.

Cilj ovog časa je obostrano upoznavanje učenika sa temom Car Nikolaj Drugi i ruska politika na Balkanu početkom 20. veka kao i o ruskim i srpskim vezama kroz istoriju. Kao i upoznavanje i približavanje dva bratska naroda.

Đorđe Bojanić,
prof. istorije u OŠ Bubanjski heroji, Niš

5 Comments

  1. Ovaj čovek mi je predavao u osnovnoj školi i pamtim ga kao najkvalitetnijeg nastavnika/profesora u celom mom školovanju. On je razlog sto i danas volim istoriju. Za njega imam samo reči hvale. Svaka čast. Veliki pozdrav od bivše učenice 🙂

  2. Коначно неко да се сети и покрене праву сарадњу која је од великог значаја. Све честитке на уложеном раду и труду а пре свега г.Бојанићу, предпостављам као покретачу овог пројекта. Деца су просто фантастична, а види се и дисциплина на завидном нивоу. Из свих огледних часова птоф. Бојанића има се шта научити, а поготову онај час о Српској химни. Браво, браво и само напред.

  3. Bojanicu svaka to cast… pratim njegov rad svakodnevno preko njegovog sajta koji je fenomenalan. Samo naored to su prave vrednisti… a ne farma, parovi,v.b… Tek sad me ne cudi sto je skola B.heroji medju 10 najboljih u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *