Osobama sa invaliditetom drastično ugroženo pravo na slobodno kretanje

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Ivan Novković, predsednik resornog odbora za zaštitu ljudskih prava Gradskog odbora Nove stranke u Nišu
Ivan-Novkovic11Tender za gradski prevoz, način na koju su sagrađene javne česme povodom 17 vekova hrišćanstva i stavljanje hale „Čair“ van domašaja osobama koje koriste invalidska kolica, samo su neki od primera kršenja osnovnih prava osoba sa invaliditetom na koje je Nova stranka reagovala u 2014. godini.

Saobraćajna policija još uvek selektivno vrši uklanjanje nepropisno parkiranih vozila bez konkretnog cilja da se omogući pešacima da se slobodno kreću. Često se nakon prijave nepropisno parkiranih vozila čeka i do sat vremena do uklanjanja vozila sa trotoara čime se direktno ugrožava bezbednost.

Za zloupotrebu parking mesta namenjenih vozilima koja koriste osobe sa invaliditetom, direktno je odgovorna lokalna samouprava loše skrojenim pravilnikom tako da su česte zloupotrebe posebnih nalepnica.

CAM02578

U našem gradu se i ove godine vrši nesmetano izdavanje upotrebnih dozvola za gradjevisnke objekte koji ne ispunjavaju standarde pristupačnosti predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji.

U julu ove godine Nova stranka skrenula je pažnju da su javne česme sagrađene u čast 17 vekova hrišćanstva nepristupačne za ljude koji koriste invalidska kolica. Od tada do zime koja dolazi bilo je dovoljno vremena da nadležne službe reaguju i urade rekonstrukciju.

U septembru ove godine obnovljeni su ugovori za gradske prevoznike. Novi tender bio je prilika da se ljudima sa invaliditetom omogući da javni prevoz koriste kao i ostali građani. Trebalo je samo uslovima tendera propisati da na svim linijama ima niskopodnih autobusa, ali to se nije desilo.

U novembru ove godine Nova stranka je apelovala da se ispred hale „Čair“ uklone barikade od peskasa jedinog ulaza koji je pristupačan za ljude koji koriste invalidska kolica pošto je vreme velikih kiša i rizika od poplava prošlo. Hala „Čair“ je konkretan primer nestručnosti i nemara prisutnog u kontinuitetu u lokalnoj samoupravi, od ugovaranja rekonstrukcije, preko rekonstrukcije, do sadašnjeg načina održavanja zgrade.

Kako ništa od pomenutog nije urađeno, Nova stranka skreće pažnju da osobe sa invaliditetom žive u sve lošijim uslovima i da je u dobroj meri ugrožena bezbednost prilikom kretanja gradom. Ništa ne govori da će biti drugačije i da gradske vlasti uopšte vide da je osobama sa invaliditetom koje čine 10% stanovništva dramatično ugroženo pravo na slobodno kretanje.

Nova stranka je svesna činjenice da sa ovom garniturom u gradskoj vlasti, osobe sa invaliditetom neće dočekati da se nesmetano kreću gradom i poziva sve kojih se ovo tiče na NOVU MOBILIZACIJU znanja i iskustava kako bi osnažili osobe sa invaliditetom i izborili poštovanje osnovnih prava.

 

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266