Osobe sa invaliditetom nisu dobrodošle na Sajam knjiga, ali ni halu „Čair“

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Ivan Novković, predsednik resornog odbora za zaštitu ljudskih prava Gradskog odbora Nove stranke u Nišu
Ivan-Novkovic11Uoči Sajma knjiga Niški kulturni centar je kontaktiran u vezi barikade na jedinom ulazu u halu Čair koji je pristupačan za osobe koje koriste invalidska kolica. Nova stranka kojoj pripadam upozoprila je NKC da će biti problema sa rukovodstvom Sportskog centra Čair da omoguće da taj ulaz bude otvoren tokom Sajma knjiga, ali od toga nije ostalo ništa. Barikade od peska nasutog na pomenuti ulaz i džakovi sa peskom postavljeni su u vreme majskih poplava pošto oko hale nisu dobro urađeni odvodi i u više navrata je hala bila poplavljena. Ovo znači da sve ovo vreme nesmetani ulazak u halu Čair ljudima koji koriste invalidska kolica nije moguć. Od tada do danas bilo je mnogo vremena u kojem se mogao rešiti ovaj problem i ulaz vratiti u funkciju. Osim toga, u periodu smo godine u kojem ne postoji potreba da se hala štiti tako velikim nasipima i bilo je krajnje vreme da se sav pesak ukloni i ljudima koji koriste invalidska kolica omogući samostalni ulazak u halu tokom Sajma knjiga. Hala Čair alternativu otvaranjem ovog ulaza nema i zbog činjenice da se tu nalazi i jedini pristupačni toalet.

Ulaz-u-halu-Cair

Kako do danas pomenuti ulaz na severnoj strani hale Čair nije otvoren, upozoravamo da se ovim postupkom šalje vrlo opasna poruka da osobe koje koriste invalidska kolica nisu dobrodošle u halu Čair na bilo koji događaj. Ovo je slika Grada Niša koji je ove nedelje povodom Sajma knjiga ugostio veliki broj izdavača i posetilaca iz cele Srbije.

Nova stranka uporno radi u ovoj oblasti i poziva sve kojih se ovo tiče na novu mobilzaciju znanja i iskustava kako bi osnažili osobe sa invaliditetom da se izbore za osnovna prava. Ako mi to ne uradimo to se nikada neće desiti.

I pored toga što je Nova stranka jedina politička organizacija koja ima programski dokument o zaštiti prava osoba sa invaliditetom i tim kompetentan da radi u oblasti invalidnosti, želimo najpre da kratkim objašnjenjem izbegnemo procene da kroz ovo reagovanje prikupljamo jeftine političke poene.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266