Osobe sa invaliditetom trebalo bi da obnove dokumentaciju za povlastice

Sve osobe sa invaliditetom u Nišu, koje ispunjavaju uslove za određene povlastice, a koje se finansiraju iz budžeta Grada i Republike, trebalo bi, kako navode nadležni, do kraja marta da obnove dokumentaciju za ponovno izdavanje jer tada ističe takozvani “grejs period“ tokom kojeg oni i dalje mogu da budu korisnici tih usluga.

Prema rečima gradske institucije, Saveta za OSI, uskoro bi trebalo da budu raspisani i konkursi i javni pozivi za sve usluge koje lokalna samouprava finansira, a do sada je praksa pokazala, da najveće interesovanje izaziva angažovanje personalnih asistenata kao i podela njihovih satnica.

Prošle godine je bilo problema sa tom podelom, pa mnogi nisu bili tada zadovoljni, ali to propisuju isključivo državni i gradski propisi, tako da tu nema dileme jer posebne komisije odlučuju o tome, a tako će biti i ove godine i sve će zavisiti od količine para namenjenih u te svrhe, pojasnio je Jordan Ivanović iz Saveta.

Nišlije, koje spadaju u neku od kategorija osoba sa telesnim oštećenjima, uglavnom interesuju i propisi za dobijanje parking karte, koju mogu da koriste na parkiralištima posebno obeženim za to, a koje naručuje Sekretarijat za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.

Ovih dana očekujemo da stignu iz prestonice nakon čega će biti podeljene, a telesno oštećenje mora biti najmanje 70 odsto, jedino osim u posebnim slučajevima kada je reč o oboljenjima koja su definisana u pravilniku, odnosno Multiple skleroze, kvadriplegije i paraplegije, osobe sa Daunovim sindromom i cerebralnom paralizom i još nekih bolesti, a sa svim pravima i povlasticama mogu da se upoznaju u vodiču koji se nalazi na sajtu Grada, dodao je Ivanović.

Podsećamo, i pored velikog interesovanja i molbi Nišlija OSI za vraćanje povlastica za javni gradski prevoz, kada je reč o onima koji spadaju u drugu i treću kategoriju, Grad ni ove godine, zbog lošeg stanja u budžetu nije mogao da izdvoji sredstva u te svrhe, tako da je izvesno da će oni besplatno moći da koriste gradske autobuse tek naredne godine.

N.M.

1 Comment

  1. Од 90-тих се дружим са много ОСИ, већином са РВИ. Због разних “потреба“ бирократије принуђени су да стално јуре и подносе шалтерашима разна решења, уверења, потврде… Партијски упошљеници морају бити сигурни да у међувремену, на пример, неком од њих није поново израстао ампутирани уд. Ревност за сваку похвалу!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *