Otkrivamo: Albanci kupuju nekretnine u Nišu preko posrednika, ali…

Gradjanin: Milorad Doderović
Gradjanin: Milorad Doderović

Policija će se ovih dana svakako baviti istragom o tome ko stoji iza letka „Stop albanizaciji Niša“ koji je osvanuo u nekoliko ulica užeg gradskog jezgra, ali bi čini mi se mnogo važniji bio odgovor na pitanje ima li istine u onome što se tvrdi i pomenutom letku. Velikoalbanske ambicije prema jugu Srbije sve do Niša inače nisu nepoznate.

Svidjalo se to Srbima ili ne, ali činjenica je da ono što bi Srbin bio spreman da uradi za pare, Albanac ne bi nikako. Znajući ovu osobinu Srba Albanci je već decenijama vrlo vešto koriste i nalaze na stotine načina da dokažu onu narodu da para vrti gde burgija neće.Inače, naivno i smešno mi je delovala tvrdnja ministra Stefanovića da je oko 60 hiljada Albanaca sa Kosova podnelo zahtev za dobijanje srpskih pasoša  znak njihove „lojalnosti“ prema državi Srbiji.

Iz pomenutog letka koji je „uznemirio“ Nišlije vrlo je karakteristično upozorenje o time kako su Albanci sa Kosova kupili i još kupuju veliki broj stanova i stambenih jedinica u gradu na Nišavi. I od vrlo ugledih advokata sam čuo da je to tačno, ali da je samo brojka već kupljenih stanova nepoznata, mada neki tvrde da se već radi o stotinama, ako ne i hiljadama stanova ili kuća.Oni objašnjavaju i „tehnologiju“ te kupovine.

– Nađe Albanac Srbina koji  sa njim sklopi i sudski overi ugovor o pozajmici u visini vrednosti nameračenog stana, a oroči se vreme za vrađanje pozajmice. Onda Srbin kupi stan pozajmljenim parama.Kada rok za vraćanje pozajmice  istekne, Albanac tuži Srbina, on pred sudom izjavi da ne može da mu vrati pare i onda se dug sudskim putem naplati preuzimanjem stana ili kuđe.Srbi koji su posrednici u ovoj ujdurmi naravno bivaju nagrađivani solidnom sumom, vele advokati.

Mnogi u našem gradu tvrde da ovakvi dilovi već godinama vrlo dobro funkcionišu. Moj kolega iz Užica Zoran Šaponjićje je  bio čak i životno ugrožen kada je pre nekoliko godina obelodanio aferu o skrivenom učešću albanskog kapitala sa Kosova u kupovini placeva, kuća, vikendica i drugih nekretnina na Zlatiboru, naročito u opštini Čajetina. I kad to znamo, kako onda ne verovati da se nešto slično dežava i u drugim gradovima i delovima Srbije, a naročito na područjima koja su ucrtana u kartu Velike Albanije koju je iznad stadiona u Beogradu nosio i vijorio onaj čuveni dron.U Srbiji je inače gotovo običaj da se niko, od državnog vrha, pa do organa lokalnih samouprava niko ne raspituje za poreklo para onih koji su već pokupovali gotovo se što valja, od silnih oranica u Vojvodini, pa do najboljih fabrika u proces privatizacije. Nije slučajno nastao i vic:“Kosaovo je Srbija, a sve ostalo je Delta“!

Jedan ugledni kosovski Albanac mi je inače pored poznate parole koju su forsirale mnoge garniture srpskih  političara i stranaka „Kosovo je Srbija“, malo u šali ali čini mi se više u zbilji rekao da će možda uskoro doći vreme kada će postati aktuelna parola „Srbija je Kosovo“!