Otkrivamo: Puškinov sin, Saša ratovao za Niš – minirao most kod sela Supovac!

Malo poznata činjenica među Nišlijama je i da je sin velikog pesnika Aleksandra Sergejevića Puškina, a koji se takođe zvao Aleksandar, od mila Saša, ratovao za Niš u Srpsko-Turskom ratu 1876. godine (Niš oslobođen 1878).

puskinoov-sin

Ovo saznajemo iz knjige Aleksandra Rusa, štampane 1912. godine, a drugo izdanje 1935. godine u Nišu gde se kaže ne samo da je ratovao, nego je i prvi dobitnik takovskog krsta za izuzetnu hrabrost koju je iskazao prilikom miniranja nekog mosta kod sela Supovac kod Niša! Rusovu knjigu smo našli u jednoj od privatnih biblioteka u Nišu i kako nam nije dozvoljeno da je iznesemo iz kuće i skeniramo, prenosimo njene delove. Dokaz za hrabrost Saše Puškina takođe, nalazimo u listu „Duma“ koja donosi članak o ovom hrabrom borcu, ali u Rusko-Turskom ratu i to pod naslovom „Dostojan sin velikog pisca“. Puškin je imao četvoro dece i to pored sinova Aleksandra i Grigorija, I ćerke Mariju i Nataliju.

puskinov-sin

-On je sa velikom opasnošću za svoj život, bacio u vazduh dinamitom drveni most koji su turci sa strategijskim ciljem postavili preko jedne duboke jaruge oko sela Supovca, navodi se u knjizi.

U knjizi se prepričava da je ugledni Aleksinčanin Milivoje Prendić upamtio „brata Rusa“ kome su svi štabni oficiri pa i sam glavnokomandujući Černjejev, ukazivali veliku čast. U to vreme štab generala Černjejeva je bio u Aleksincu koji je tada bio u Srbiji, dok su Niš i drugi krajevi južne Srbije bili pod Osmanlijskom vlašću.

M.Smiljković
Foto:Duma

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266