Otkrivena malo poznata crkva u Nišu – zadužbina Karađorđevića

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu (niški zatvor) danas je novinarima po prvi put predstavljen hram Svetog Kralja Stefana Dečanskog koji je treći po veličini u gradu, a za koji malo ko zna i da postoji.

crkva-2

Ovaj hram je zadužbina Kralja Aleksandra I Karađorđevića iz 1934. godine. Nalazi se u zatvorenom delu ustanove, a nakon više decenija nedavno su ovo sveto mesto renovirali i oslikali sami osuđenici. Ovaj hram je do pre dve godine kada je početa adaptacija služio kao magacin. U novoobnovljenom hramu posvećenom ovom svetitelju danas je proslavljena krsna slava ustanove. Svetu Arhijerejsku Liturgiju i čin osvećenja zvonika služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin dr. Jovan (Purić) uz sasluživanje sveštenstva Eparhije niške. Na ovom svečanom činu uručena je i gramata(pismeni dokument, povelja). Liturgiji su prisustvovali predstavnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kao i uvaženi gosti. na kraju je došao i ministar pravde, Nikola Selaković.

Osuđenik Aleksandar Popović iz Vranja je zajedno sa još petnaestak svojih drugova, oslikao crkvu. On je osuđen zbog više krađa.

– U celoj adaptaciji učestvovalo je nas 150 osuđenika. Ono što nas ispunjava duhovno je da smo uradili nešto dobro-kažeAleksandar. Svi osuđenici koji su adaptirali hram su to činili na dobrovoljnoj bazi. na staroj crkvi su ojačani temelji i zidovi, a dodat je i trem od drveta.

M.S.
foto novosti.rs