Otvaranje fabrika u Nišu smanjuje nezaposlenost u Aleksincu i okolini

U odnosu na period od 31. decembar prošle godine, nezaposlenost u Aleksincu je smanjena za 3,77 posto.

Kako saznajemo u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Aleksincu, povoljniji privredni ambijent u Nišu smanjio je broj nezaposlenih lica u jednom broju mesta aleksinačke opštine.

Velike strane kompanije koje su otvorile svoje proizvodne pogone, poput Jure, Džonsona, Benetona i drugiih, zaposlilo je veliki broj ljudi, i ne samo iz Nišu, nego i iz okolnih mesta.

Tako je broj nezaposlenih u Aleksincu pao na 6.912 lica, od čega je 3.215 žena. Ovaj podatak datira od 31.avgusta 2017 godine.

Žene imaju prednost

Uskoro će, po svemu sudeći, ženska radna snaga u Aleksincu biti deficitarna – to zaključuje statističkom analizom rukovodilac Službe za zapošljavanje u Aleksincu, Dragan Milojković.

Dolaskom velikih inostranih kompanija koje se bave tekstilom i proizvodnjom kablova za automobilsku industriju, žene imaju prednost jer su vičnije, što se tiče rada rukama. Statistika govori, da su te kompanije angažovale čak 80 posto ženske radne snage i zbog toga se očekuje da ženska radna snaga, uskoro, bude deficitarna.

Kada se tome doda i činjenica da ove kompanije , uglavnom, zapošljavaju žene do 30 godina starosti, a tek po neku preko tog uzrasta, onda treba verovati statistici.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Aleksincu ima najviše nekvalifikovane radne snage, 2002 lica, sa IV stepenom je 1804 lica, sa V stepenom stručne spreme 278 lica, dok je sa VI- tim stepenom 291 lice.

Najviše nezaposlenih ima medju poljoprivrednim tehničarima, maturantima gimnazije i osobama sa ekonomskom školom. U ovo trenutku, nema deficitarnih zanimanja jer nema potrebe za radnom snagom.

Tekst i foto Dušan Stevanović (Aleksinac.biz)

 

1 Comment

  1. „U ovoM trenutku, nema deficitarnih zanimanja jer nema potrebe za radnom snagom“.
    A u kom će „trenutku“ biti potrebe za radnom snagom ?
    Znam da trenutak – kratko traje … a kod nas /u Srbiji/
    traje po 5-10-20-30 god. – SVETLOSNE !!Mada „je sve relativno“ ali kod nas je TRENUTAK – FIKSIRAN !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *