Otvoren niški Sajаm knjiga: Časopis „Slovo juga“ na štandu Niškog kulturnog centra

U hali Čair u Nišu počeo je 54. Sajam knjiga i grafika pod sloganom „Pohvala knjizi“. Izlagačima i posetiocima prvog dana sajma, na otvaranju, obratio se akademik Milosav Tešić.

Moramo da sačuvamo ćirilicu jer je to pismo na kojem su pisali Sveti Sava i Stefan Prvovenčani. To je naše nacionalno pismo i ne smemo da ga potiskujemo – istakao je akademik Milosav Tešić na otvaranju 54. niškog Sajma knjiga.

Najnoviji 7. broj niškog štampanog časopisa „Slovo juga“ je u prodaji, a izložen je i na štandu Niškog kulturnog centra u okviru tradicionalnog Sajma knjiga u Nišu.

U novom broju zastupljene su nesvakidašnje priče o Svetom Savi, Stefanu Prvovenčanom i zadužbinarstvu kao najvrednijoj tekovini srpske kulturne i duhovne baštine. Između ostalog možete saznati nešto više o manastiru Žiča i o crkvi Svetog Pantelejmona – zadužbinama Nemanjića. Takođe, možete pročitati i interesantnu priču o tome kako je nastao Dušanov zakonik.

U okviru rubrike „Digitalizacija kulturne baštine“ nalaze se novosti iz digitalizacije u kulturi i preporuke institucijama kulture koje internet domene treba da koriste.

Što se tiče revitalizacije kulturne baštine, što je jedna od osnovnih ideja časopisa, čitaoci mogu da uživaju u tekstu pod nazivom „500 godina Manastira Svetog Jovana Krstitelja u Jašunji“. I u ovom broju imate mogućnost da pročitate zanimljive tekstove u vezi sa Prvim i Drugim svetskim ratom – „Tragom Solunaca 100 godina kasnije“ i „Bitka kod Niša – Istinski početak hladnog rata“, kao i intervju sa Radmilom Tonković, autorkom knjige „Nebeske heroine sveta“, čija je promocija nedavno održana u Nišu.

Niški štampani časopis „Slovo juga“ izlazi već više od godinu dana, a za više informacija možete posetiti sajt: http://словојуга.срб/ ili fejsbuk stranicu: https://www.facebook.com/SlovoJuga/.

Program za četvrtak, 23. novembar:

16.00 Predstavljanje knjige za decu Kako sam postao pseto Violete Jović („Pčelica“, Čačak).

17.00 Skrivena istorija Srba – predstavljanje četiri knjige: Nastanak i širenje civilizacije, Drevna carstva, Ratničke države, Doba hrišćanstva, autori Jovan I. Deretić, Dragoljub P. Antić („Ganeša klub“, Beograd).

18.30 Gost dana – Dejan Stojiljković, književnik i romanopisac iz Niša. Predstavljanje romana Olujni bedem („Laguna“, Beograd, 2017). Govori Dejan Milutinović.

Pojedinačna ulaznica košta 120 dinara, karte za grupne posete su 50 dinara, a novina je bibliofilska karta od 400 dinara za svih sedam dana na Sajmu. Radno vreme Sajma knjiga je od 10 do 20 časova.

D.Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *