Otvorena izložba u “Imperative slaves“

Danas je u niškoj galeriji “Art 55“ (kof Filozofskog fakulteta) otvorena multimedijalna izložba Katarine Nedeljković, “Imperative slaves”. Posetioci će moći da uživaju u interaktivnim radovima mlade umetnice do 27. novembra.

izlozbaaaaaa

Pored crno-belih crteža, projekat “Imperative slaves” sadrži i “umetnute” predmete koji su (sa nametom) u boji, svetle i sijaju, tako da u kombinaciji ukazuju na  nametnute standarde urbane inteligencije, koja u centar pažnje stavlja svet stvari i materijalnu realnost.

Prema rečima istoričarke umetnosti Aleksandre Stolić , figure na crtežima simbolički nagone gledaoca da se sa njima identifikuje, kao i da preispita sopstvo. Potreba za podsticanjem dijaloga i stvaranjem mogućnosti da ih posmatrač upotpuni, jedno su od osnovnih načela Katarininog projekta

Rad Katarine sadrži i elemente tehnologije, u skladu sa temom koju obrađuje. Posmatrač dovodi sebe u situaciju da postaje svojevrsni protagonista, i četvrti element multimedijalnog projekta.

Katarina Nedeljković je za Gradjanin govorila o svom radu:

“Bavim se ljudskom percepcijom, socijalnom temom ljudi koji se bore sa svojom društvenom stranom života, uključujići i uticaj modernog života, medija i tehnologije. U strogom centru mojih crtačkih epiteta je ljudska figura, čija je uloga da dočara ljudsko stanje svesti u današnjem vremenu.”

Radovi umetnice koja je rodom iz Kragujevca, a u Nišu je završila srednju umetničku školu, su interaktivnog tipa. Šta znači da su posetioci u prilici da se uključe u izložbu, ne samo kao posmatrači, već i kao njen deo. Po njenim rečima bilo je dosta negativnim, ali i pozitivnih kritika na njen rad. Kako sama kaže za klasično crtanje, odnosno slikanje, uvek ima vremena, a ono čime se trenutno bavi je pokušaj da iskaže sebe.

“Radovi se baziraju na poteškoćama, na problemima društva, ali i na pozitivnim stvarima. Moja namera je zapravo da postavim pitanje, ne i da dam odgovor, na to koliko nam mediji i tehnologija olakšavaju ili otežavaju komunikaciju, individualnost i samo postojanje.”

Katarina Nedeljković trenutno radi kao stručni saradnik na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na predmetu Anatomsko crtanje. Ovo je njena druga samostalna izložba, a svoje radove je izlagala na više od dvadeset kolektivnih u zemlji i inostranstvu.

Igor Aćimović

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266