Parle Vu Andergraund Tehno?

OXIA ne bi trebalo da je nepoznanica za fanove tehno muzike. Iza ovog pseudonima nalazi se Olivier Raymond iz Grenobla, koji se deejayingom bavi od svoje 15 godine.

Još u svom rodnom Grenoblu je interesovanje za muziku pokazao pre svega kroz “crnu muziku”, u to vreme miksujući muziku od Afrika Bambate preko Italo Disco zvuka sa sve Depeche Mode ili New Orderom. Puštajuću upravo ovakav stil u svojim tinejdžerskim danima, kao i kasnije kroz univerzitet, bio je jedan od prvih ljudi u svom okruženju koji je dobio radio emisiju posvećenu disco i funk pravcima muzike. Upoznavajući se sa tadašnjim novim tendencijama u muzici, Olivier postaje zainteresovan i za drugačije pravce elektronike, pre svega za techno i house.

Projekat OXIA je rođen 1994. godine, dok je četiri godine kasnije sa svojim prijateljima iz projekta The Hacker osnovao sopstvenu etiketu “Good Life”.
Do svog debi albuma Olivier je pored svoje izdavačke kuće izdavao muziku na tada prestižnim etiketama tipa Intec, Monoïd, Terminal M, Missile ili Scandium. Svoj debi album kao OXIA je izdao 2004. godine, za sopstveni label “Good Life. Ono što je Oliviera najviše proslavilo u svetu tehno muzike je njegovo izdanje “Domino” za poznatu nemačku etiketu Kompakt. “Domino” je postigao veliki planetarni uspeh i bio deo setova većine svetskih DJ-eva, a numera i dandanas predstavlja jedan od najpopularnijih radova u istoriji Komapkta, kao i tehno muzike. U 2008. godini na Beatport muzičkim nagradama Olivier je po glasovima publike osvojio treće mesto u kategoriji najbolji techno producent, odmah iza Gui Boratta i Dubfire-a, kao i drugo mesto za remix numere “On The Line” u originalu isproducirane od strane projekta Butch u kategoriji najbolji remix 2008.

Za one koji misle da je ova muzika beznačajna ili nije kreativna predlažem da, pre nego utvrde svoje stavove, pogledaju jedan sjajan dokumentarac “Paris.Berlin. 20 years of underground techno” i razjasne sebi u kojoj meri vinil, gramofon i DJ mogu da budu kreativni. Kako je tehno iz undergrounda otišao u mejnstrim, kako se i zbog čega vraća u underground i da li je to elitistička ili muzika za široke narodne mase. Pariz je pored Berlina najznačajniji centar ovih dešavanja, pa nam posle 10 godina pionir francuske strane ovog fenomena dolazi ponovo u Niš.

Skoro osam godina nakon objavljivanja „24 Heures“ na Good Life etiketi, OXIA se vratio sa novim albumom u 2012 “Tides of Mind”. Perfekcionista, Olivier Raymond je dobro poznat po svom retkom, ali visoko cenjenom autorskom radu. Njegovi singlovi, kao i remiksi, izdati na etiketama poput Kompakt, Tsuba ili 8bit su ga pozicionirali kao jednog od ključnih producenata Beatport generacije i nove globalne tehno scene. Za svoj novi album OXIA je odlučio da se više vrati „korenima“ Housa i Tehna, a ostavi po strani trendi elektronske obrasce, a zbog čega.. vraćam se na dokumentarac gorepomenuti.
Oxia je I dalje jedan od vodećih DJ-eva internacionalne scene i po mišljenju kritičara jedan od retkih koji i dalje čuva jedan jako bitan element u muzici – gruv i energiju koju nesebično deli sa publikom ispred sebe.
U organizaciji B.A.U.K-a, a između Bruklina i Pariza, nastupiće u petak 16. maja u klubu “Diamond” kao šlag na tortu kraja klupske zimske sezone, a ujedno i najaviti da nas poslastice na otvorenom tek očekuju. Jubilarno 5. “Bežanje u Prirodu” pre svega, a mnogo toga i između ova dva dešavanja.

Karte u pretprodaji 250rsd
Pretprodajna mesta: Caffe Caffe, Hedonist , Flo Cafe, Zla Shtek i knjižara Indigo.
Cena karte na ulazu 400rsd.
Telefon za rezervacije: 064/4277765

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266