Panel diskusija „I ja imam san“ – Socijalno ugroženim đacima se moraju dati besplatne kartice za prevoz

Panel diskusija o socijalno ugroženim učenicima „I ja imam san“ održana je u niškoj Mašinsko tehničkoj školi „15.maj“. Pored predstavnika Centra za socijalni rad i lokalne samouprave, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva Prosvete,nauke i tehnološkog razvoja. Ciljevi panel diskusije, koja je izazvala nezapamćeno interesovanje, su aktivno uključivanje učenika iz socijalno ugroženih porodica u omladinske organizacije, kao i nabavka mesečnih kartica za takve učenike i njihovo uključivanje u društvene organizacije.

panel-diskusija

Dr Milovan Šuvakov, posebni savetnik Ministra prosvete, složio se da u učeničkim kompanijama mladi treba da rade i na taj način stiču profit, dok je prof.dr. Zorana Lužanin izjavila da škole moraju da vrate vaspitnu ulogu:

„Škole pre svega moraju da vrate vaspitnu ulogu. Ministarstvo Prosvete ima jako puno humanitarnih akcija, a jedna od poslednjih u nizu jeste nabavka udžbenika za socijalno ugrožene učenike. To nije kraj. U planu imamo i dalje rešavanje problema socijalno ugroženih učenika“, izjavila je prof.dr. Zorana Lužanin, pomoćnica Ministra Prosvete.

Ona je poručila i da sa roditeljima treba raditi, da i sami roditelji vide u kakvoj situaciji su deca u školama. Saša Petronijević, direktor Direkcije za javni gradski i prigradski prevoz zakazao je sastanak sa socijalno ugroženim učenicima i njihovim roditeljima na temu nabavke mesečnih kartica.

„Već sutra zakazujem sastanak sa predstavnicima škola, ali i socijalno ugroženih učenika. Da vidimo šta možemo da uradimo po njihovom pitanju, a siguran sam da možemo mnogo toga“, izjavio je Saša Petronijević, direktor JGP Niš, inače bivši đak ove škole.

Ono što je posebno zanimljivo je da su ovu panel diskusiju inicirali upravo učenici MTŠ „15.maj“. Idejni tvorac, Jovan Milić, izjavio je kako o socijalno ugroženim učenicima moramo da mislimo i danas, i sutra, i zauvek:

„Oni su tu oko nas, na njih moramo da mislimo, o njima moramo da govorimo. Siguran sam da je ova panel diskusija početak rešavanja jednog značajnog problema u društvu“, izjavio je Jovan Milić, maturant ove škole.

Direktorka MTŠ „15.maj“, Slavica Jukić, poručila je da se škola trudi da pomogne takvim učenicima, a nada se da Resorno Ministarstvo rešava te probleme.

„ Škola, kao obrazovna institucija se trudi da pomogne učenicima koliko može, ali sve to je na kratke staze. Ponosna sam na naše đake koji su sve ovo inicirali, ali mi je drago i to što je Ministarstvo Prosvete prepoznalo značaj ovog panela i na taj način doprinelo rešavanju ovog problema“, poručila je direktorka škole.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266