Performans u čast Milana Mladenovića

Muzičko scenski nastup, inspirisan slobodom koja je protkana u delima muzičara i pisca Milana Mladenovića, biće održan u petak 7. novembra u prostorijama Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu. Autorke ovog prikaza su Sanja Živković i Milica Šundič., a povod je obeležavanje dvadeset godina od smrti jednog od najznačajnijih srpskih umetnika popularne kulture 20. veka.

MM

“Performans, povremeno praćen muzikom slavnog muzičara, prikazuje čoveka, koji se javlja kao zarobljenik sopstvene slobode. Čovek je slobodan, on je sloboda, i na svojim leđima nosi breme odgovornosti. Na tom putu da egzistira kao slobodna, autentična ličnost, uvek na „ničijoj“ strani, osim na strani istine lepote i dobrote, čovek je često sputavan, te je njegova sudbina nužno tragična, navodi organizator Narodna biblioteka „Stevan Sremac“.”

Autori žele da ukažu i podsete ljude na stav pisca Fjodora Dostojevskog da je lepota, kad ona postoji u čoveku, nešto što može spasiti svet.

Milan Mladenović preminuo je 5. Novembra 1994. godine posle kratke i teške bolesti.

Posle povratka iz Brazila, gde je snimio album „Dah anđela“, Milanu je avgusta meseca ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Osim dobro poznatog muzičkog angažmana, Milan je bio i mirovni aktivista. Sa svojim bendom (EKV) i sa bendovima Partibrejkers i Električni orgazam 1991. godine napravio je koncert u komionu koji je kružio ulicama Beograda. Projekat je nazvan  „Rimtutituki“. Koncert u Banjaluci iste godine otkazao je jer je srušena najstarija I najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija, a ostaće upamćenje njegove reči:

Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao!”

I.A.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266