Po prvi put za 55 godina: Filmski susreti se ne održavaju u Tvrđavi nego u bioskopu

Filmski susreti u Nišu, 55. po redu biće otvoreni 10. oktobra filmom „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića koji govori o advokatu, gradonačelniku Novog Sada, Svetozaru Miletiću. U konkurenciji za nagrade biće 10 ostvarenja, a dva filma biće prikazana revijalno. Po prvi put za 55 godina festivala, ova specifična manifestacija se neće održati u Niškoj Tvrđavi već u bioskopu.

Iz Niškog kulturnog centra koji organizuje ovu manifestaciju najavljuju da će se filmovi prikazivati istovremeno u 4 sale bioskopa „Cineplexx“, a da će se glumci nakon filma pokloniti publici samo u prvoj sali. Program počinje u 20 sati. Ukupno će biti 500 mesta za sedenje uz poštovanje epidemioloških mera.

Od 19 prijavljenih filmova, komisija je izabrala 10 filsmkih ostvarenja, a kažu da su se vodili isključivo kriterijumima kvaliteta glumačke igre.

Pored filma „Ime naroda“ publika će na otvaranju videti i film „Sin“ u režiji Ines Tanović.

Film Srdana Golubovića „Otac“ i „Ekipa“ Marka Sopića biće prikazani u nedelju 11.oktobra.

Trećeg dana Filmskih susreta, u ponedeljak 12. oktobra, na repertoaru su ostvarenja Marije Perović „Grudi“, a nakon toga „Asimetrija“ Maše Nešković.

Projekcija rediteljskog prvenca, Gordana Kičića „Realna priča“ zakazan je za utorak 13. oktobr, a nakon njega biće prikazan „Moj jutarnji smeh“ u režiji Marka Đorđevića.

Na zatvaranju tradicionalnih susreta sa glumcima, u sredu 14. oktobra, u bioskopskim salama publika će moći da gleda peti nastavak Vojne akademije, kao i poslednji u konkureciji film „A. S. (25)“ u režiji Milene Grujić.

Gostujući filmovi biće „Uprkos magli“ i „Broj 1“. „Uprkos magli“ je poslednji igrani film nedavno preminulog poznatog reditelja Gorana Paskaljevića koji je publika mogla da vidi početkom maja na RTS1. On je snimljen na italijanskom jeziku i publika jedvba čeka da vidi ovo ostvarenje reditelja koji je čitavu mladost prooveo u Nišu, a sa 16 godina se preselio u Beograd. „Broj 1“ film koji je producirao Oliver Paunović, a režirao Vladimir Ristić i govori o legendi srpskog fudbala među stativama, golmanu Draganu Panteliću.

Komplet ulaznica košta 2.000 za salu 1 gde će publika videti glumce, odnosno 1.500 dinara za ostale tri sale bioskopa.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *