Počeo veliki popis Nišlija u svetu

Sveobuhvatni popis srpske dijaspore je krenuo iz Niša. Realizuje ga Udruženje za saradnju sa dijasporom „Matica“, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.Za direktan pristup popisnom obrascu, kliknite OVDE.

Pozivaju se pripadnici dijaspore koji su rođeni, ili su samo živeli, u Nišu, Aleksincu, Svrljigu, Merošini, Ražnju, Doljevcu i Gadžinom Hanu, ili su poreklom iz ovih krajeva, da učestvuju u prvoj fazi Popisa dijaspore Nišavskog upravnog okruga.

Popisom dijaspore Nišavskog upravnog okruga evidentiraće se najveći mogući broj spoljnih migranata, po ugledu na regularni republički popis stalnog stanovništva. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe i u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije“, kaže rukovodilac popisa Ivan Kalauzović Ivanus.

U Strategiji očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu iz 2011. godine kaže se da „ne postoje apsolutno precizni podaci o broju pripadnika dijaspore, jer nikada nije izvršen popis, ali operiše se brojem od oko četiri miliona“.

Niš, treći srpski grad, sedište Nišavskog upravnog okruga, ima naročito veliku dijasporu. Pa ipak, broj Nišlija i drugih stanovnika ovog okruga u rasejanju, među kojima su građani Aleksinca, Svrljiga, Merošine, Ražnja, Doljevca i Gadžinog Hana, se ne zna, uostalom kao ni broj Srba u svetu.

gradjanin.rs

 

3 Comments

  1. Upitnik je nedozvoljivo amaterski sačinjen. U upitniku su nužno morala da se nađu pitanja o godini rođenja, o porodično-bračnom stanju, razlozima odlaska iz zemlje, o školskoj spremi, o poslovima koje je ispitanik (eventualno) obavljao u Srbiji i o poslovima koje (eventualno) obavlja u inostranstvu, o tome da li ima nameru da poslovno ili na drugi društveno-javni način održava vezu sa maticom…
    Ovako, stiče se utisak da se jedan nedozvoljivo veliki propust administracije može zabašuriti bezvrednim otaljavanjem i zabašurivanjem pravog problema. I to zbog jedne bojazbni naše nekvalifikovane vlasti. Smatram da se vlast boji da objavi podatak da su prekopotrebni stručnjaci bez milosti „motivisani“ da napuste zemlju, da bi njihova mesta mogli da zauzmu partijski podobni i nekvalifikovani tzv. kadrovi. Jer, pored kvalifikovanih istinskih stručnjaka sa validnim diplomama, koje nisu „stečene“ na trange-frange sega-mega „univerzitetima“, partijski aparatčici ne bi imali šta da traže u javnom životu Srbije.

    1. @Đ. Jovanović : Profesore , sam’ da ni popišu /valjda se ne kaže „popišaju“/ i spunili su zadatak od presudnog značaja za standard naroda u Srbiji …“a i šire“ ! Do Tokija !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *