Podržavam Gradsku toplanu – nema grejanje bez plaćanje

piše: Miroljub Kostić iz Niša

Mi Nišlije smo poznati po tome da vidimo probleme tamo gde ih stvarno nema niti ih sme biti. Tako su pojedinci iz UPSS (Udruženi pokret slobodnih stanara) izneli niz neosnovanih primedbi na računa „Gradske toplane Niš“, a sve na osnovu nekakvog izveštaja DRI (Državne revizorske institucije).

Elem, prilikom kontrole ovih „Revizora“ iz DRI utvrđeno je neslaganje isporučene toplotne energije i one koju je Toplana fakturisala, a to je bio povod da iz UPSS odmah napadnu rukovodstvo toplane.

Kako mi savest ne dozvoljava da ćutim ja ovom prilikom dižem glas u odbranu Gradske toplane.

1. Prvo ko je dao za pravo ovima iz UPSS da išta preračunavaju. Ma, ja njima ionako ništa ne verujem a pogotovu nakon stavljanja ruke na radijator. A radijator vreeeeeo, ne može ruka da se drži.

  • I sad koja je obaveza Toplane? – pitam ja njih.
  • Pa da greje.
  • I šta sad? Znači Toplana si zna pos`o, a oni se uhvatili za nekih 18 miliona kilovata. Uostalom svako će, ako ćemo iskreno, da se zabrojati i do sto, a kamoli kad su tolke brojke u pitanju.

A i ko su ovi iz DRI, koliko su stručni i da li su znali da to ispravno očitaju. Iskren da budem ja više verujem ovim našim iz toplane. Sve je nama bolje ono što dolazi sa strane. To što su oni iz Beograda ne znači da trebamo odmah sve da im verujemo. Uostalom neka idu pa neka kontrolišu one njihove toplane kad su toliko stručni.

2. Pa sve i da su znali da očitaju, da li su znali da nađu sva merna mesta. Ma i Milisav glavni čitač iz Toplane se tu jedva snalazi. Uostalom stalno se priključuju novi potrošači, jeftino pa navalio narod da se prikačinje – što da se smrzava.

3. I opet ko danas tačno kaže kol’ko je potrošio na grejanje? Kad bude malo ovih milona kilovata zove me brat iz Pirota: „Au! Al ga vi Nišlije najebaste ovu zimu sa grejanje“. A kad pa prikažu više – onda bude: „Au bre Nišlije al vas odraše ovi iz Toplanu“ i nikako ne valja.

Vidim ja prošle zime mom komšiji doteraše šest kubika drva, a kad ga pitam kolko si potrošio drva ove zime on mi kaže: „Ma deset kubika sam kupio i imao sam nešto od prošlu godinu, i sve ode kroz odžak“.

Domaćin čovek nikad ne kaže istinu pa da ga komšija posle ogovara i da mu se celo selo smeje.

4. Pa sve i da se negde izgubila toplota od Toplane do merača ja ne vidim nikakav
problem, pa Niš se bre grejao, a sad da nam drugi plati. Baš juče komšija kaže:

„Topla ova zima – samo da tako podrži“. Nije ova zima topla samo od sebe moj komšijo pa Toplana greje. A to košta. Ovamo se u`vatili za merači, a ne vide kad im ujutru šoferka čista, nezamrznuta, pa ne treba da se struže.

Zato ja predlažem da svi zajedno postanemo korisnici Toplane i da svi lepo plaćamo, a da oni lepo zimus podignu temperaturu na prijatnih 18 stepeni pa da nas bog vidi. A ovim drugovima iz UPSS poručujem da nije direktor odneo kilovate kući jer tu su oni – među nama. Problem je u tome što se toplota ne vidi, samo se oseća, što bi rekli zlonamerni, po džepu.

9 Comments

  1. Poštovani zemljače i sugradjaninu, moram da izrazim svoje neslaganje u vezi Vašeg komentara… Mislim da ste pogrešno protumačili tekst, ova individua, kako Vi kažete, ima veliku doza humora u svim svojim tekstovima, očigledno ste tekst preleteli na brzaka, i promakla Vam je suština i bit priče, ironija i blaga doza sarkazma. Cilj je bio osmeh, a ne uvreda ili bilo kakvo potcenjivanje. Puno toplih dana i sve najbolje!

  2. Stvarno ne razumem kako bilo ko moze da osudi jedan sarkastican tekst o radu javne ustanove. Da li smo toliko izgubili smisao za humor, pa se uopste i ne trudimo da stvari posmatramo iz nekog drugog ugla… Autoru svaka cast za tekst i neka ih bude jos vise!

  3. Stvarno ne razumem ponekad vas urednike. Po kom kriterijumu dozvoljavate ovoj individui da DRI i revizore naziva tza, stavlja ih pod navodnike i sl… U cemu je on strucan da komentarise one koji su dokazano strucni? Mislim, stvarno i vi svasta objavljujete…

    1. Надам се да сте схватили иронију овог текста. Писац је одлично показао сав бесмисао рачуна, овог пута за топлану, а исти су и за струју. Ми, обичан народ, ће мо се сада расправљати око тога да ли је неко тзв. или….дотле ће ови из топлане и РАД да нам двери кожу и тако у недоглед

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *