Poduhvat niških lekara: U tri dana spojili dve potpuno amputirane ruke – spasen mladi rudar

Lekari niškog Kliničkog centra su za tri dana u dva slučaja „prišili“ dve potpuno amputirane nadlaktice i vratili vitalne funkcije ruku. Vaskularni hirurg Predrag Đorđević, direktor plastične hirurgije Predrag Kovačević, njegova koleginica Irena Janković kao i jedan ortoped spasili su ruku rudaru A.N.(24) s Aleksinačkih rudnika i građaninu Dejanu Demiroviću koji je presekao nadlakticu motornom testerom. U prvoj operaciji intervenisao je ortoped dr Saša Milenković, a u drugoj dr Vlada Jovanović. Za sada nije poznato kako je zamalo nadlakticu izgubio mladi rudar.

Deo ekipe: dr Predrag Đorđević i dr Predrag Kovačević

U poslednja tri dana , u Kliničkom centru u Nišu urađene su dve replantacije desne ruke. Prva između petka i subote kod muškarca 46 godina starosti (Dejan Demirović). On je pomagao komšiji da seku drva isekao i tom prilikom je isekao tkiva, kosti i živce sve do iznad lakta desne ruke. Drugi muškarac ima 24 godine, povreda je bila u rudniku sa potpunom amputacijom desne nadlaktice. Nakon Urgentnog centra učestvovali plastični hirurg, vaskularni hirurg i ortoped. On se sada nalazi na intenzivnoj nezi – rekao je dr Predrag Đorđević.

Nakon višesatne operacije kod prvog pacijenta, Demirovića, došli su do cirkulacije, prebačen je iz intenzivne nege na odeljenje i trenutno je van životne opasnosti.

Drugi pacijent koji je juče operisan u istiom sastavu uradila operaraciju spajanju desne nadlaktice.

U oba slučaja skroz su odvojenr nadlaktice i ponovo spojena. Spajanje ekstremiteta je imperativ za plastičnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Dejan Demirović isekao nadlakticu na motornoj testeri dok je pomagao komšiji

Važno je da tkivo koje je odsečeno od tela bude što kraće vremena bez kiseonika i hranljivih materija. Pacijentima su pored spajanja krvnih sudova i kosti, spojene i živci.Mi smo postigli da krvotok funkicioniše. Zdravstveno stanje pacijenta stabilno, ali je rano reći koliko će funkicija šake biti funkcionalna zbog samih živaca koji su spojeni, kazali su doktori rekavši da će to moći da kažu za oko nedelju dana.

Što se tiče drugog pacijenta, rudara, on je doveden juče prepodne.

Ista ekipa je uradila istu operaciju. U ovom trenutku pacijent se nalazi na Intenzivnoj nezi. On pored te amputacije ima još povgreda na telu, ali krvotok je sačuvan. Ova ekipa je uradila veliku stvar i za sada je oporovak pacijenata odličan. namerno kažem za sada jer je medicina takva kategorija, ali što više njihov oporavak, prolazi mi smo zadovoljniji jer je cirkulacija tkiva uspostavljena. Obično se kaže da se posle šest sati prišivanje ne može obaviti, a mi smo to obavili u oba slučaja u dva sata. Mi smo napravili dobru strategiju da ne dođe do oštećenja drugih tkiva, rekao je dr Predrag Kovačević.

M.Smiljković

foto: N. Marković

6 Comments

  1. Ne bih da budem hejter, ali zar nije malo rano pisati o konačnom spasavanju ruke…Da su sve uradili što su znali i umeli u uslovima u kojima rade – jesu, ali daleko smo od konačnog rezultata. Pre par godina je isto pisano kao o istorijskom spasavanju ruke , ali o naknadnoj amputaciji iste ne.

    1. I ja pogreših : s’ leva je prof dr GORAN STOJANOVIĆ a ne Djordjević !
      Izvinjavam se svima – ne mogu ni ja sve da znam !

  2. Bravo , profesori ! Čestitam na uspehu ali kada je čovek kvalifikovan – uspeh je zagarantovan tj. zdravlje pacijenata nije upitno!
    Još KC Niš nije „mrtav“ , zahvaljujući ovakvim stručnjacima !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *