Pogled u ogledalo: Na kraju maglovitog dana u Nišu

ema-1
foto: Emilija Miljković Ivković

Maglovit dan, magloviti i događaji danas u Nišu. Krenulo je super, deca u školama slave Svetog Savu. Uparađeni klinci čekaju svoj trenutak na priredbama širom Srbije. Nekada će valjda umesto reči priredba, da izmisle neku drugu za lagani koloplet, recitaciju, mali skeč i slično.

Jutarnji program Niške televizije i ostalih vrti na kajronu „Jeftinije grejanje“. Bum! Javlja se narod, gradonačelnika neko zavrnuo ili pokušava da isfolira narod. Toplana tražila od Gradskog veća da verifikuje raniju odluku o ceni grejanja, ovi to uradili. Iako se cena tako obračunava od oktobra, gradonačelnik na televizijama „cepa pojeftinilo grejanje“. Neki smatraju da mu većnik Banđur nije objasnio algoritam obračuna ili bi u suprotnom neko mog’o da pomisli da je gradonačelnik hteo da prevari 40.000 građana. Ne, ipak bolja je varijanta da je neobavešten. Očekujem popodne da se izvini Nišlijama i otkrije kako je samo za njega i neobaveštene većnike pojeftinjuje grejanje. Normalno od toga nema ništa. Dižem ruke da otkrivam.

Ređaju se vesti, droga, pretučen čovek leži na putu, policija se okomila na Svrljig. Napokon uhvatili nekoga iz Svrljiga što je lažno prijavio postavljenu bombu u sudu. Jadan, imao neko suđenje tog dana. Nekakav par uzimao kaparu za prodaju automobila preko neta iz Svrljiga. I oni uhvaćeni. U međuvremenu vozim Beogradskom ulicom gde kombi udara jednog psa iz čopora. Potres’o sam se što se nisam potres’o nad užasnim krvavim prizorom.

Na ekranu kompjutera se ređaju kulturni događaji, Nišvil počinje prodaju karata, Palanski u biblioteci, SKC organizuje bal, nema vode u Popovcu i delu Apelovca, Lapac javlja za projekciju filma sutra u 19 sati o pohodu… Uh, zaboravio sam da pitam Pavlovića iz EPS-a što je Trg kralja Milana bez uličnog svetla. Nema veze, sutra. Ionako, ne očekujem da proradi. Ah da, tu nije on bitan nego Gorica ili Parking servis. ne znam, samo nema osvetljenja.

nema-svetla-na-trgu
Nema svetla na trgu

Drugar Jukić mi se žali, organizuju sutra tribinu kad i mi. Dve tribine u istom danu u isto vreme. Jednu drže stanari sa profesorom Đokicom, a na drugoj gradonačelnik Perišić. Nešto mislim, ja bi spojio te dve tribine u jednu i prodavao karte.

Prelazim preko Tvrđavskog mosta automobilom, uauuuuuuu. Direkcija popravlja ogradu mosta. Zaustavljam se na mostu. Palim sva čet’ri – niška klasika. Slikam svoju malu ličnu pobedu. „Maltretiram“ šefa Dimitrijevića danima i mesecima oko mosta. Vare ogradu. Sav ushićen dolazim kući, pričam ženi, vidim ništa me ne razume. Nemamo sir i hleb. Odoh na pijacu.

popravka-mosta
Mala lična pobeda

Javljaju se SRS i DSS. Hoće sportsko društvo „Radnički“. Ajde bre ljudi manite se, mislim se u sebi, al’ dobro. SDS prikuplja potpise za vanrednu sednicu o izveštaju DRI. Ok, ali daj da pogledamo malo sve izveštaje Direktorske Ruke Izmirenja. Ili izumiranja, zavisi ko odakle gleda.

Stiže mi tekst o većniku Srđanu Aleksiću i drugaru Branku zvanom Bonacio. Potpisan neki ugovor da se Nišlije predstave Beču. Tekst pisao Miško iz Narodne novine. Dobro, super, ali. Slike prcave i svi gledaju u astal i papir dok potpisuju. Vrtim FB i nailazim na grupu slika gde svi u Beču čitaju naprednjački Informator. To lutko, 200 na sat. Svi se prave da čitaju. I Austrijanci. Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine… a, da to je koaliciona pesma, nema veze.

Čujem se s drugarom iz Hitne. Sudar kod Metroa oko 20,30. Dvoje povređenih, jedan u komatoznom stanju, među njima i trudnica. Jure da je spasu. To ume da me protrese. Nada da će sve biti u redu.

Čekamo noć. Mirno je bez vetra, temperatura u minusu. Subjektivni osećaj, u debelom plusu. Kipimo od besa.

M.Smiljković

Naslovna foto: Emilija Miljković Ivković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266