„Poklade – Karaveštice“, Dan praštanja i veselja

Povodom praznika “Poklade”, koji predstavlja početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa, konjički Klub „Nonius„ u saradnji sa Savetom građana Gornjeg Međurova i pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula, organizovao je po sedmi put manifestaciju “Karaveštice“, sa ciljem vraćanja narodnoj tradiciji i starom izvornom stvaralaštvu. Domaćini i ovogodišnjih „poklada“ bili su Toni i Jasna Ilieski. Oni su se potrudili da budu dobri domaćini.

poklade

Više od 150 malih učesnika manskembala i brojne goste, na otvaranju manifestacije u selu Gornje Međurovo, pozdravio je Miloš Stojiljković, član Veća Gradske opštine Palilula. On je istakao značaj očuvanja narodnih običaja i tradicije koju neguju stanovnici ovog podnevlja, kao i dobru saradnju opštine sa konjičkim klubom „Ninius“.

Przničnoj svečanosti su u ime opštine Palilula prisustvovali i Ivica Stojanović, član Veća Gradske opštine Palilula kao i članovi kabineta predsednika opštine Palilula.

Oživljavanju ovih nesvakidašnjih narodnih običaja u Gornjem Međurovu-preskakanje vatre, „proterivanje veštica“, najviše obraduje decu, koja po tradiciji dolaze pod maskama. Najlepše maske i najlepše „veštice“ i ove godine dobile su prigodne nagrade.

Kod Srba poklade se obeležavaju pred početak božićnjeg posta, kao i uoči uskršnjeg ili velikog posta („bele poklade“). Poklade su narodni praznik rasprostranjen u Evropi i Americi. Njegovi koreni su paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa. Poklade se obično smatraju za vreme neobuzdanog uživanja u hrani, piću i proslavama pod maskama, poznatim i kao karneval.

D.Vidojković

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266