Pokret gorana u opštini Palilula

U okviru realizacije Projekta “Zaštita, očuvanje, višenamensko korišćenje i podizanje svesti i znanja o vrednostima šuma kod mladih“ i sprovođenja Programa edukacije za najmlađe, Pokret Gorana Srbije u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula u Nišu, Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine-Upravom za šume organizovao je u niškoj opštini Palilula jednodnevnu goransku radionicu.

džunic

Učesnike i organizatore radionice je obišao u rasadniku Pokreta gorana Niš, Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula. Ovim povodom predsednik opštine Palilula je razgovarao i sa Miroslavom Mihajilovićem generalnim sekretarom Pokreta gorana Srbije o projektima i daljim aktivnostima ove organizacije civilnog društva, o partnerskoj saradnji na ozelenjavanju međublokovskog prostora u opštini.

„Vama je poznato da je opština Palilula veoma aktivna u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja. Uspešno smo realizovali program prekogranične saradnje ŽIVETI ZELENO u cilju promene svesti mladih i imamo veoma dobru saradnju sa organizacijama civilnog društva. Ovih dana (3.novembra) obeležili smo Svetski dan čistog vazduha. Šume su svojevrsne fabrike kiseonika. Neplanskim sečenjem šume čovek ugrožava prirodu i prema procenama stručnjaka godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma na svetu. Uništavanjem šuma nastaju ekološke promene sa štetnim posledicama, među kojima su prvenstveno promene zemljišta i klime, a s tim u vezi i nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta. U Srbiji je trenutno 29 odsto površina pod šumama, odnosno tri miliona hektara, a trebalo bi da zahvataju oko 41 odsto površina, čemu težimo, podsetio je predsednik opštine Palilula – rekao je Džunić na otvaranju akcije.

Pokret-gorana-i-Džunic

Za učešće na jednodnevnoj goranskoj radionici u Nišu, odabrano je po devet učenika šestih razreda iz osnovnih škola iz tri okruga (Nišavski, Pirotski, Timočki) sa područja opština i gradova: Pirot, Svrljig, Knjaževac, Prokuplje, Aleksinac i Grada Niša. Polaznici radionice imali su mogućnost da se upoznaju sa akcijama i aktivnostima koje organizuje Pokret gorana Srbije i Programom zaštite i unapređivanja šuma u 2015.godini. Učenici su mogli da čuju od eminentnih predavača u ovoj oblasti, zašto su značajne šume i aktivnosti pošumljavanja, o podizanju vetrozaštitnih pojaseva, o vrstama drveća koje uspeva na ovom području.

Ukupna površina šuma, šumskog zemljišta i ostalog zemljišta u državnom vlasništvu na području Gradske opštine Palilula je 198,45 ha. Od ukupno obrasle površine izdanačke šume zauzimaju 100,90 ha ili 53%, veštački podignute sastojine 31,69 ha ili 17%, dok se šikare i šibljaci nalaze na 56,89 ha ili 30%. Bukva je najzastupljenija vrsta prirodnih izdanačkih šuma, dok kod veštački podignutih sastojina preovlađuje smrča. Šume u privatnoj svojini u Gradskoj opštini Palilula zauzimaju površinu od 1.519, ha, na području 15 KO, na ukupano 6.143 KP. Prosečna površina parcele u privatnom vlasništvu je 24,7ari. Nezadovoljavajući kvalitet privatnih šuma, neuređene privatne šume, odnosno nepostojanje osnova i programa gazdovanja privatnih šuma, nerešeni imovinski odnosi i usitnjenost parcela otežavaju gazdovanje ovim šumama. Vlasnici šuma su, često, u otežanim privrednim i društvenim uslovima u okruženju, primorani da iz svojih šuma uzimaju više nego što to stanje ovih šuma omogućava. (EKOpolis mreža, D.Vidojković)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *