Ponovo kasni isplata za dobrovoljno radno angažovanje

Iako tvrde mnoge Nišlije, a u toku ove godine na hiljade njih bilo je dobrovoljno radno angažovano na pojedinim poslovima u javnim i javno komunalnim preduzećima i gradskim Ustanovama, isplate za rad koji su obavljali još pre 7 meseci, nema ni na vidiku. Uglavnom je odgovor koji mogu da čuju iz nadležnih Institucija – strpite se.

Na desetine socijalno ugroženih i nezaposlenih Nišlija, obratilo se našoj redakciji sa molbom, da javno iznesemo problem koji već mesecima ne mogu sami da reše, nadajući se, kako vele, da će gradski oci  uslišti njihove apele ako ih vide i čuju javno. Jedan od mejlova koji nam je stigao, napisao je i Marko, 45- godišnji Nišlija, samohrani otac troje dece koji je još u maju završio svojih odrađenih 300 sati, dok ga za preostalih 300 nikada asnije nisu ni pozvali.

Radio sam na različitim poslovima, održavao sam i čistoću u gradu i groblja, čistio ustanove, pragove i stepeništa, a sve kako bih prehranio porodicu, jer hraniti troje malih usta nije lako, a ja se nijednog posla ne libim, i sada, kada je došlo vreme da se plati, oni mi kažu da treba da čekam još malo, jada se Marko koji navodi, da novogodišnje praznike dočekuje praznog frižidera, a kome Grad još nije isplatio 30 hiljada dinara koje mu duguje,

Dobrovoljno radno angažovanje, kao gradska usluga za pomoć socijalno ugroženima, počela je pre nekoliko godina kao pilot projekat, koje su i mnogi drugi Gradovi „prepisali“. Reč je o nadoknadama koje na godišnjem nivou ne mogu da premaše 60.000 dinara, jer propisi predviđaju da ugrožene  Nišlije ne mogu da budu radno angažovane više od 600 sati,  a za te poslove, radni sat plaća se 100 dinara. Bratislav Vučković, direktor JKP „Medijana“, u kojoj su takođe tokom godina mnogi radil iposlove po ovom osnovu, ističe da je takav vid pomoći odlična stvar, ali da direktno zavisi od stanja u gradskoj kasi.

Ljudima treba pomoći, posebno onima koji žele da rade i koji se ne libe toga, ne kukaju već traže da rade, i to je sjajna stvar, jer sam sticajem okolnosti i sam upoznao mnoge od njih, ali isplate njihovih zarada direktno zavise od stanja i priliva sredstava u budžet Grada, koji je, kao što i sami znamo u deficitu, međutim zaista verujem da će to biti kao i do sada servisirano u doglednom roku i da će biti na obostrano zadovoljstvo, ali u svakom slučaju razumem te ljude koji mesecima čekaju.

Ipak, u nadležnoj gradskoj Upravi za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu odbacili su tvrdnje da se toliko čeka, već da je kašnjenje otprilike tri meseca, odnosno da se sada isplaćuju spiskovi za septembar.

Tačno je da isplata nadoknada za radno angažovanje kasni zbog slabog priliva sredstava u budžet grada i mi efikasno obrađujemo sve potvrde ustanova i javnih preduzeća o radnom angažovanju ekonomski ugroženih lica, ali do zastoja u isplati dolazi zbog manjka sredstava za ovu namenu, izjavila je načelnica Uprave Mirjana Popović, gostujući u jutarnjem programu NTV, dodajući da su, prema poslednjim informacijama koje ima, stigli na isplatni red oni koji su radili u septembru i oktobru.

Prema poslednjim podacima niškog Centra za socijalni rad, socijalnu pomoć u našem Gradu trenutno koristi preko 20- ak hiljada Nišllija, od kojih je više od polovine već godinama bez posla.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

  1. „Dobrovoljno radno angažovanje“ uopšte nije dobrovoljno. Čim podnesete zahtev za novčanu pomoć podmetnu vam da potpišete papir da ćete se radno angažovati. Naravno, mi radno sposobni želimo da radimo. Ali, cena rada po satu se godinama ne menja. Ne usklađuje se sa min cenom rada po satu. Ista je. Još uvek je 100,00 dinara. Sada je 2020.g.min/h je 170,00 din. Šta mislite koliko će socijalno ugroženi da prime za svoj rad? Tužno je da se ta grupa ljudi godinama iskorišćava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *