Ponovo oskrnavljen spomen kompleks Ćele kula

Nepoznate osobe su tokom protekle noći, oskrnavile spomen kompleks Ćele kula u Nišu, ispisivanjem navijačkih grafita na fasadi upravne zgrade i suvenirnice.

spomen1Spomenik Ćele Kula jedinstven je u svetu i predstavlja kulu u koju su uzidane lobanje Srba izginulih u bici na Čegru početkom 19.veka. Turci su od lobanja srpskih ustanika napravili spomenik Ćele kulu kao opomenu srpskom narodu i buntu protiv turskog ropstva. Kula je izgrađena krajem leta 1809. godine, a tada su uzidane 952 lobanje.

spomenOvaj jedinstveni spomenik zvanično je pod zaštitom države kao „spomenik od izuzetnog značaja“, i trebalo bi da ima najviši stepen zaštite. U proteklom periodu bilo je ispisivanja grafita u više navrata i raznih vidova huliganstva.

Ogorčeni građani oštro osuđuju ovaj vandalski čin i nadaju se da će počinioci snositi odgovornost zbog ovih krivičnih dela i predlažu uvođenje video nadzora kako bi bili identifikovani.

Zgrada ima noćnog čuvara, ali očigledno je da to nije dovoljno. Ćele kulu, objekat od izuzetnog kulturnog značaja, i istorijsko svedočanstvo Boja na Ćegru, godišnje poseti i više desetina hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva.

Radio Banker

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *