Poražavajuće je da od 620 ulaganja samo 17 pripada jugu Srbije

Milosav-Jukić
piše: dipl.ing Milosav Jukić

Od 620 investicija u poslednje dve godine u Srbiji, samo 17 je realizovano na jugu naše države. To za posledicu ima nerazvijne opštine koje građani napuštaju i sele se na sever zemlje ili van granica Srbije, upozoravaju stručnjaci. Zaustavljanje demografskog disbalansa moguće je ako se najmanje 15 odsto investicija usmerava u razvojne projekte na jugu, formira ministarstvo za regionalni razvoj i stimuliše rađanje dece, zaključeno je na 20. naučnom skupu ekonomista u Nišu.

Kada grad ima ogroman broj ljudi koji ne rade, kada od onih, koji rade, veliki broj prima oko 25.000 dinara, kako razviti privredu grada? Kakav je to kupac sa 25.000? Pola mu je nestalo i pre nego je nastalo, otišlo na komunalne troškove, poreze… Šta takav kupac može kupiti?

Drugi gradovi i regioni su prvo sebi napravili kupca. Obezbedili su svojim građanima poslove koji su dobro plaćeni. Kada imate takvog kupca, privredu i ne moraš „podsticati“, privreda sama dolazi. Tržište čini svoje.
Metodi su vrlo prosti, da bi ti imao mora neko da nema. Naših 100 dinara možemo ravnopravno podeliti a možete Vi dobiti 25 a ja 75 dinara. E, onda sam ja imućan, ja sam čovek od „ugleda“. U tome svetlu treba gledati i zadnja dešavanja u našoj zemlji.

reka-Nisava

Jugoistok ugašen, otvorena EPS distribucija u Novom Sadu. Sa 30 miliona evra uloženih za otvaranje, kako predsednik vlade reče. Trideset miliona evra za jedan grad je baš lepa vest. Pa dodajte nova, dobro plaćena radna mesta. I rukovodstvo je kod Vas, kod Vas će se zapošljavati. Postoji višak radne snage? To je kod drugih, tamo otpuštaj, Vi o tome odlučujete.
Regionalni javni servisi su zabranjeni. Kako rekoše iz medijske koalicije „nema para za sve“. To „nema para za sve“ su pretvorili u „nema para za Vas“.

Za njih ima i da pretekne. RTV sa 2 TV i 4 radio stanice. Ubrzano otvaraju programe za nacionalne manjine. Samo stižu nova radna mesta. Od 25.000 dinara? Ne, tamo nisu naše plate ali pare jesu. Zakonom su predvideli da TV taksa bude maksimalno 500 dinara. Onda su RTS i RTV napravili dogovor da bude baš toliko. Glupo je da nam uzmu manje. Rekoše, građani Srbije, koji žive u Vojvodini, plaćaće taksu 150 za RTS i 350 za RTV. Ostali 500 za RTS!!! Ravnopravnost građana na delu. Zakon o zaštiti potrošača kaže da jedna proizvod ne može imati dve cene. U najnovijoj varijanti može, jedna je za nas, jedna za njih. Zašto nije rečeno, toliko je taksa za RTS a toliko za RTV i svako da plaća šta koristi? Zato što građani Srbije, koji žive u Vojvodini, to ne bi pristali, nestala bi RTV. Zato što tako naše pare ne bi bile njihove. Onda je predsednik vlade, na konferenciji za novinare, rekao da je TV taksa 150 dinara, ostatak iz budžeta. Pošto svi mi punimo taj budžet i pošto ćemo svi plaćati 150 dinara, dolazimo do ozakonjenja finansiranja RTV od naše strane. Mi ćemo plaćati servis koji nema nikakvu obavezu prema nama. Plaćamo ništa. I ovoga puta, za naše pare, dobijamo vazduh.

rekao-Nisava1

Koliko vidim i Privrednu komoru Niša imaju nameru da ugase. Članarinu naravno moramo plaćati, živi nismo bez nje. Onda će se u Privrednoj komori Srbije otvoriti sektor za jug. Kako bi uspešno pratili razvoj Juga Srbije. Naša radna mesta ugašena, tamo otvorena. Sa platom od 25.000 dinara?
„Igranka bez prestanka“ je u toku. Ne bih se iznenadio i da nam ukinu i „Departman za komunikologiju i novinarstvo“ na Filozofskom fakultetu. Šta će nam kada nemaju gde da rade? Ma ne, ukinite Univerzitet, za besposlene i radna mesta od 25.000 dinara on je skroz nepotreban. Dovoljno nam je trogodišnje „dualno“ obrazovanje. Koliko para, toliko i muzike.

Uporedite ozlojeđenost i brzinu nastupa pred javnošću niških rukovodioca i „političara“ kada ostadoše bez svoga „funkcionerskog“ dodatka, kada se pojavila mogućnost nestanka njihove slike sa TV-a i kada je Niš ostajao bez svega ovoga. Brane demokratiju! Demokratija ne podrazumeva pravo na ravnopravnost, ona znači „pravo na dodatak“, „pravo na svoju sliku“, „pravo na prekovremeni rad“. „Da se ne lažemo“?
Prenosim neke od stavova sa naučnog skupa ekonomista u Nišu. Na žalost, njih nema u vlasti grada. Kao ni drugih stručnjaka. Kod nas prevladavaju oni bez staža u privredi ili sa stažom u stečajem ugašenim preduzećima sa neizmirenim obavezama.

Bolji privredni rast i trajna ulaganja u nerazvijena područja samo su deo mera koje ekonomisti savetuju kako bi se zaustavile migracije mladih i obrazovanih sa juga na sever zemlje, rečeno je na 20. naučnom skupu u Nišu. Svake godine zbog migracija u Srbiji nestane jedna opština veličine Aleksinca. Poslednja istraživanja pokazuju i da se godišnje oko 30 hiljada građana preseli sa juga na sever zemlje, jer se više od 50 % svih privrednih aktivnosti Srbije odvija na području Beograda”.

2 Comments

  1. Bravo za tekst Jukicu, jako mudro zboris ali jos uvek nemamo mehanizam za resavanje cele pa cak ni dela te problematike…vidite da ce i Apelacioni da nam ukinu, sve odnesose a mi imamo i dalje nesposobnjakovice na vlasti kojima sacekusu spremaju vec overeni nesposobnjakovici i lopovi…Sta sad?
    Elem, svakako pogadjas u srz svojim tekstovima, nisam te takvog znao 🙂

  2. Браво за текст. Нажалост, ово је недовољно да би се нешто по том питању учинило. Мислим да долази време да Југ Србије и на законит и легалан начин тражи историјски сагледан и преко потребан одговарајући административни положај, попут оног који има српска Војводина. Треба се угледати на актуелне процесе који спроводе регије по Европи. Сваки други начин би био погрешан тј.довео би до даљег дробљења српске државности. Значи, потребно је адекватније уредити обавезе грађана Југа Србије према држави и обрнуто. А за почетак тог процеса нужно је поизбацивати локалне политичке послушнике својих централа из градских институција. Ту су потребне стручне и некомпромитоване Нишлије, ту су потребни људи без непотребних комплекса попут оног где мењају свој изговор већ на наплатној рампи код упропашћеног и трулог Наиса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *