Pošta Srbije izdala poštanske marke povodom obeležavanja 300 godina Niške tvrđave i 75 godina Istorijskog arhiva Niš

Pošta Srbije je povodom obeležavanja značajnih godišnjica Niške tvrđave i Istorijskog arhiva Niš izdala prigodne poštanske marke. Emisija Grad Niš sadrži dve marke – „300 godina Niške tvrđave“ i „75 godina Istorijskog arhiva Niš“, prenosi portal Slovo juga Digital.

Na marki, vinjeti i koverti prvog dana „300 godina Niške tvrđave“ nalazi se predivan pogled na tvrđavu sa Stambol kapijom u prvom planu. Motiv na marki i vinjeti „75 godina Istorijskog arhiva Niš“ je Zgrada Istorijskog arhiva Niš, dok su motivi na koverti prvog dana Bakrotisak – najstariji dokument u arhivu i Zakon o državnoj arhivi donet na zasedanju Narodne skupštine Kraljevine Srbije u Nišu 1898. godine.

Niška tvrđava, najvažnija građevina koju Niš ima, obeležava tri veka od izgradnje u 2023. godini. Izgradnju su započele Osmanlije 1719. godine, a završena je 1723. Tvrđava se prostire na 22 hektara i ima poligonalnu osnovu sa osam bastionih terasa i četiri velike kapije. Danas je spomenik kulture od izuzetnog značaja i omiljeno šetalište Nišlija, kao i jedna od najposećenijih turističkih znamenitosti grada.

Istorijski arhiv Niš je osnovan 1948. godine, a ove godine obeležava 75 godina postojanja. Arhiv čuva neprocenjivu kulturno-istorijsku baštinu Niša i okoline, uključujući istorijske dokumente, arhivsku građu, fotografije, knjige i druge materijale. Na koverti prvog dana emisije nalazi se Bakrotisak – najstariji dokument u arhivu koji opisuje predaju grada Austrijancima 1737. godine, dok se na drugoj strani nalazi Zakon o državnoj arhivi donet na zasedanju Narodne skupštine Kraljevine Srbije u Nišu 1898. godine.

Šta je koverat prvog dana

Koverat prvog dana pušta se u opticaj kada i poštanska marka, a namena im je uglavnom promotivna. Same koverte su redovnih dimenzija, a na njima je odštampan motiv sličan onome na poštanskoj marki. Na koveri se nalazi poštanska marka, a preko nje je udaren prigodan poštanski žig koji ima elemente vezane za povod štampe marke.

Emisija Grad Niš je veliki doprinos obeležavanju značajnih datuma u bogatoj istoriji grada Niša i prilika da se podsetimo na značaj očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa i da se podstakne dalje interesovanje i istraživanje Niške tvrđave. Takođe, ove poštanske marke su sigurno neizostavan deo svake kolekcije filatelista.

Gradjanin.RS / Slovo juga Digital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *