Postavka u Sinagogi: Žrtve Vermarhta se ne smeju zaboraviti

U Galeriji Sinagoga (Ul. Davidova 2a) sa početkom u 18 sati sutra, u ponedeljak, 29. juna otvoriće se dokumentarna postavka „Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata“, autora Miroljuba Filipovića. Izložbu će otvoriti Milan Popović, pomoćnik ministra Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

logorasi

Izložba se organizuje u saradnji Ministarstva za rad i socijalnu pitanja i Narodnog muzeja Niš. Ona će biti otvorena do 29. jula i to radnim danima od utorka do petka od 10 do 17 sati, subotom i nedeljom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.

O izložbi:

Pod istim nazivom, izložba je bila prikazana u Nemačkoj 1995. godine, a obuhvatala je zločine Vermahta na teritorije čitave Evrope. Izazvala je nezapamćeno interesovanje tamošnje javnosti, prema zvaničnim podacima iz Nemačke, to je najposećenija izložba u istoriji te zemlje.

U prethodnom vremenskom periodu postoji tendencija da se neki zločini ne pripišu zvaničnoj, regularnoj vojsci Vermahta, nego su pojedinci tvrdili da je regularna nemačka vojska časno učesatvovala u Drugom svetskom ratu. To naravno nije tačno, niti može da bude tačno. Mnogo je nepobitnih činjenica, a one su istina. Te činjenice govore da su one imale veoma važnu ulogu za vreme Drugog svetskog u zločinima koji su se dešavali na teritoriji tadašnje Jugoslavije, a naročito Srbije. Cilj ove izložbe nije da budemo osvetnici, nego naprotiv, cilj je da podsetimo na nevine i nepotrebne žrtve koje su učinjene na ovim prostorima, a istovremeno da svima bude jasno da se zna ko je i kakvu ulogu imao, ko je tada bio dželat i ko je ubijao nevine – kaže autor Miroljub Filipović.

Gradjanin.rs
Foto: vikipedia.org

2 Comments

  1. Ja danas otisao do Sinagoge,mislio da je izlozba vec otvorena.Vtata otvorena,unutra mrkli mrak,neka zena sedi u tom mraku i kaze-ne radimo.Izvinite,mislio sam da je izlozba otvorena-rekoh ja.Mogli su bar vrata da zakljucaju,ako ne rade.

    1. Pa izlozba je u 18, sta si ocekivao? Inace,kada se izlozba radi ulazi se i izlazi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *