Potvrđena dužina Cerjanske pećine od 6.025 metara (FOTO)

Geomorfolog i speleolog dr Dragan Nešić iz Zavoda za zaštitu prirode i spoljni saradnik Zavoda Mladen Milošević proveli su 80 sati istražujući Cerjansku pećinu kod Niša i potvrdili su njenu dužinu od 6.025 metara.

Rukovodilac radne jedinice tog zavoda u Nišu Danko Jović rekao je danas da je to bilo multidisciplinarno istraživanje u sklopu projekta Zavoda za zaštitu prirode i Direkcije za izgradnju grada u Nišu koje traje već četiri godine i koje će biti nastavljeno.

Članovi Akademsko speleološko-alpinističkog kluba (ASAK) su pre 15 godina izmerili dužinu pećine koja je sada potvrđena, ali se pretpostavlja da je ona i duža, rekao je Jović.

CERJANSKA PECINA

Nešićevo i Miloševićevo napredovanje zaustavila je voda, ali je pretpostavka da se pećina završva na 200 do 300 metara dalje od prepreke koja sada nije mogla da bude savladana, napomenuo je Jović. Ranije je potvrđena veza Cerjanske pećine i vrela u selu Kravlje, a dalja istraživanja bi trebala da pokažu da li je kravljanska provalija takođe deo sistema Cerjanske pećine, kažu u Zavodu.

Nema ni potvrde da je Cerjanska pećina povezana sa Banjom Topilo koja se nalazi u blizini, dodaje Jović.

CERJANSKA PECINA

Cerjanska pećina nalazi se blizu sela Cerje, 15 kilometara od Niša. Predstoji istraživenje i bočnih hodnika pećine koja je bogata pećinskim nakitom.

U Zavodu za zaštitu prirode napominju da su Nešić i Milošević obogatili zbirku fotografija svojim poslednjim boravkom u pećini, a u tom poduhvatu, prenoseći opremu, pomagala je i sedmočlana ekipa.

Bivak je bio na oko 4.000 metara od ulaza u pećinu.

CERJANSKA PECINA

autor: VV
izvor: Tanjug

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266