Potvrđena pobeda opozicije u Medijani sa mandatom više, Viši sud usvojio 24 od 27 žalbi

Na ponovljenim izborima na dva biračka mesta u opštini Medijana, tri opozicione liste osvojile su mandat više u odnosu na izbore 2. juna. Grupa građana „Dr Dragan Milić“ imaće 8 mandata, lista „Biramo Niš – Biramo Medijanu“ 6, lista „Ujedinjeni – nada za Niš“ 2 mandata, dok je SNS osvojio 11 mandata. Takođe Viši sud u Nišu usvojio je 24 od 27 žalbi opozicije i vratio ih Gradskoj izbornoj komisiji na odlučivanje.

Ponovljeni su izbori na dva biračka mesta u Osnovnoj školi „Ćele-kula“ i Vatrogasnom domu, gde je prema rečima Đorđa Stankovića opozicija imala oko 900 glasova dok je SNS osvojio oko 500. Prema podacima OIK-a u Medijani SNS i koalicija osvojili su 15.220 glasova, Grupa građana „Dr Dragan Milić“ 11.000 glasova, lista „Biramo Niš – Biramo Medijanu“ 8.317 glasova, a mandat više u odnosu na prvobitne rezultate ima lista „Ujedinjeni – nada za Niš“ koja ima sada 2 odbornika.

„Ovo je mala ali velika pobeda na ponovljenim izborima. Medijana je slobodna opština, 16 odbornika će imati GG Dragan Milić, Biramo Niš i Ujedinjeni nada za Niš, dok će SNS imati 11 odbornika. Opozicija je imala oko 900 glasova dok je SNS osvojio oko 500. Još jednom potvrđena pobeda“ – kaže Stanković.

Nosilac liste Grupe građana „Doktor Dragan Milić“ kaže će prvi potez nove vlasti u opštini Medijana biti racionalizacija i ukidanje radnih mesta koja su služila samo za zapošljavanje partijskih kadrova, kao i da će novac od uštede usmeriti ka najugroženijoj populaciji.

Viši sud usvojio 24 od 27 žalbi opozicije, GIK ima 10 dana da donese novu odluku

Iz Višeg suda su saopštili da su 24 predmeta rešena i da su usvojene žalbe i poništena rešenja Gradske izborne komisije. Gradska izborna komisiji će o njima ponovo odlučivati kao po prigovorima.

Viši sud usvojio je žalbu koju su zajedno četiri opozicione grupacije podnele Višem sudu u Nišu kojom se traži ponavljanje izbora na biračkim mestima 10 i 18. Opozicija je ponavljanje izbora na ova dva izborna mesta, istakla kao jednu od važnijih žalbi, jer je prema njihovim tvrdnjama došlo do falsifikovanja zapisnika i promene broja glasova za Rusku stranku.

„Usvojena je još jedna važna žalba Biračko mesto br 10 na kome je došlo do falsifikovanja zapisnika i promene broja glasova za Rusku stranku je takođe na putu da bude ponovljeno. Sada se proces vraća Gradskoj izbornoj komisiji, koja ovo može jako brzo da utvrdi i pokrene postupak za ponavljanje“– rekao je Stanković.

Ukoliko GIK ponovo odbije sve njihove prigovore kao prvog puta, iz opozicije kažu da će ponovo uložiti žalbu Višem sudu u Nišu, a zatim i zatražiti da zvaničnu odluku donese Sud.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *