Pozorište lutaka obeležava 66 godina profesionalnog rada i stvaralaštva

U nedelju 23. juna, Pozorište Lutaka Niš proslavlja 66. rođendan, a upravo tim povodom na matičnoj sceni Pozorišta lutaka, u 11:30 časova, biće izvedena predstava „Kornjača i zec“. U subotu, 22. juna, na Tvrđavi, kod ulaza na Letnju pozornicu, u 10 sati biće izvedena predstava „Priča o vodi“.

Istorija lutkarstva u Nišu počela je 1951. godine, kada je izvođenjem komada „Drug za druga“ Božane Begović, u režiji Vere Amar, počeo rad Marionetske sekcije Pionirskog doma „Stanko Paunović“. Posle sedam godina amaterskog rada, 23. juna 1958. godine doneta je odluka o prerastanju sekcije u profesionalnu ustanovu – Dečje pozorište, sa lutkarskom i živom scenom.

„Sa najvećim zadovoljstvom vas pozivamo da zajedno obeležimo naš 66 rođendan. Dobrodošlicu će vam poželeti Sem MekTrtl i Sir Lord Džim Rebit Brajton, junaci predstave „Kornjača i zec“, koji pripremaju za vas i posebna iznenađenja. Spremite široke osmehe, dobro raspoloženje i pridružite se našoj proslavi“ – kažu iz Pozorišta lutaka.

Dečje pozorište 1962. godine prerasta u Pozorište lutaka i iste godine sa predstavom „So vrednija od zlata“ Bedriha Svatona, nastupa na prvim Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Dve godine kasnije, domaćin je srpskim lutkarima u Nišu, u novim prostorijama u centru grada. Prvi put je pozorište dobilo sopstvenu salu sa 150 sedišta, pozornicom, dobrim svetlosnim uređajima, malom rotacijom.

„Preseljenjem u namensku zgradu, u kojoj se Pozorište lutaka nalazi i danas, na Dan oslobođenja Niša, 14. oktobra 1977. godine, stvoreni su vrhunski uslovi za rad. Predstave dobijaju u punoći, maštovitosti i originalnosti. Primenjuju se različite lutkarske tehnike: marioneta, ginjol, crni teatar, teatar senki. Spremaju se i kombinovane predstave sa živim glumcima na sceni“ – navode iz Pozorišta.

Koncepcija pozorišta danas je zasnovana na negovanju tradicije i kulturne baštine, čime se deci ukazuje na identitet i nasleđe iz kog potiču, ali i na raznovrsnosti tema i motiva, čime ih pozorište uči da su građani sveta. Pozorište lutaka Niš je jedino niško profesionalno pozorište za decu i jedino profesionalno lutkarsko pozorište.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *