Pre 18. godina u Nišu počeo tromesečni protest u Srbiji

Na današnji dan 17. novembra, pre 18. godina, u Nišu ispred Skupštine grada Niša, u Nikole Pašića su počele tromesečne demonstracije u Srbiji protiv režima Slobodana Miloševića. U Nišu se rasplamsala građanska borba protiv prekrajanja i falsifikovanja izbornih rezultata. U drugom krugu lokalnih izbora 1996. godine u Srbiji, koalicija „Zajedno“(SPO, DS, GSS) pobedila je u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. godine. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske i studentske proteste u Srbiji. Građani Niša su bili perjanica tih protesta koji su trajali 78 dana.

protest96-1

– Još iste noći, posle izbora se po gradu govorilo da su pojedinci iz Socijalističke partije Srbije otimali džakove s biračkih mesta, da su zapisnici falsifikovani, da je tadašnja bahata vlast(koja je i dan danas na vlasti) na najbrutalniji način htela da prisvoji pobedu.

U toku sutrašnjeg dana, 18. novembra okupila se kritična masa ispred zgrade uprave Grada Niša, u Nikole Pašića 24. Slomljeno je jedno staklo, ali vođe protesta Zoran Živković i Branislav Jovanović nisu dozvoljavale nemire. Nekoliko kamenica je odletelo ka pekari „Bata Bane“, tadašnjeg finansijera SPS u gradu. Jaki kordoni policije bili su na svim ključnim mestima u Nišu. Ubrzo su iz Beograda „doleteli“ predstavnici Kolacije Zajedno i tako su počeli mirni tromesečni protesti. U Beogradu je bunt krenuo četiri dana kasnije-prisećaju se prvoborci ovih protesta. Danas ni jedna partija ne obeležava vreme kada su Nišlije pokazale izuzetnu hrabrost i energiju.

Pojedinci iz Niša, iz koalicije „Zajedno“ su kasnije prevarile narod koji je protestvovao tada jer su ušavši u vlast pogazili sve obećane principe i obogatili se na leđima građana Niša. Medija centar Niš je kasnije napravio seriju dokumentaraca na ovu temu pod nazivom „10. godina posle“, a kako je sve krenulo možete pogledati ovde u epizodi „Nišava 1“:

M.S.
foto: Saša Đorđević, Dušan Mitić Car, niški fotoreporteri

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266