Predavanje o Komunistima u logoru na Crvenom krstu! – Da li su i Ravnogorci organizovali junački beg?

Retka je prilika da se čuje uverljiva, istraživačka priča o velikom i nadasve junačkom begu logoraša s Crvenog krsta u Nišu za vreme Drugog svetskog rata. Nišlije će takvoj prilici moći da prisustvuju danas u Projekcionoj sali u logoru na Crvenom krstu gde će predavanje držati Aleksandar Dinčić, istoričar Narodnog muzeja, a povodom 70 godina od pobede nad nacizmom.

slika46

Samo predavanje nosi naziv “Pripadnici KPJ u logoru na Crvenom krstu“, a počinje od 17 časova. Intrigantnost samog naziva daje objašnjenje u pozivu, da će biti reči o tome kako su nacisti tretirali Rome, Jevreje, ali i pripadnike Ravnogorskog pokreta (Četnike), a dugo se krilo da su i vojnici ovog pokreta bili zatočeni u logoru. Oni se, doduše, u pozivu nazivaju pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Nadamo se da će na predavanju biti reči i o samom organizovanju bega preko žica logora (pobeglo 105 ljudi). U Nišu se već dugo spominje (ali nikada zvanično) da je to organizovao Branko Bjegović, ali uz pomoć izvesnog Vukašina, pripadnika Ravnogorskog pokreta ili je Bjegović pomagao njemu? Bez obzira što mnogi kažu da se Drugi svetski rat još samo u Srbiji nije završio (jer su prepucavanja još uvek strasna) vredno je saznati taj delić niške istorije pogotovu što se ovaj čin smatra prvim logoraškim organizovanim begom u porobljenoj Evropi.

Pojedinci se nadaju da će na predavanju biti reči i o samom uzroku otvranja logora u Nišu septembra meseca 1941. godine, a znajući da je Niš do 2. avgusta bio miran gradić gde su učestvovale cirkuske trupe i odigravale se fudbalske utakmice. Tog 2. avgusta je Prokupčanin Aleksandar Vojinović bacio bombu u Hotel „Park“ i ubio 33 Nemca te da li postoji uzročno-posledična veza s obzirom da je odmah posle mesec dana otvoren logor?