Predstavljen projekat „Reci NE ekstremizmu“

U Media i Reform Centru u Nišu predstavljen je projekat „Reci NE ekstremizmu“, koji realizuje Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA.

Projekat su predstavili Milan Stefanović, direktor PROTECTA-e i Ivana Vracković, Sekretarijat za omladinu i sport grada Niša, koji su u svom izlaganju napomenuli da više faktora doprinosi porastu ekstremizma među mladima u Srbiji.

Pre svih, to je ekonomska situacija; zatim, snažan osećaj nepravde koju mladi vide u svakodnevnom životu; nemogućnost da mladi pokažu svoje znanje, veštine i kreativnost… Sve to kod mladih dovodi do osećaja nemoći, apatije… Kod mladih ljudi se oseća nezadovoljstvo svetom u kojem žive, statusom koje oni imaju u društvu… Naše je mišljenje da od mladih treba da krenu promene.

U nastavku svog izlaganja naveli su sve vidove ekstremizma sa kojima se mladi suočavaju: netrpeljivost prema Migrantima, vršnjačko nasilje, govor mržnje, nacionalna, verska netrpeljivost, navijačke grupe, seksualna netrpeljivost prema LGBT populaciji, politički ekstremizam, nasilje prema životinjama su neki od oblika ekstremizma prisutni u životima mladih, u porodici, školi, preko interneta, medija. Dodali su da će se ovim projektom baviti pre svega problemima ekstremizma među mladim ljudima, kao i borbi protiv ekstremizma u sportu.

Projekat je finansiski podržao Grad Niš u okviru konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za izbor projekata za mlade u 2018. godini.

„Reci NE ekstremizmu“ je četvoromesečni projekat koji će se realizovati u periodu septembar – decembar 2018. godine, na teritoriji Grada Niša.

Direktna ciljna grupa projekta su učenici srednjih škola grada Niša, koji učestvuju u pripremi, formiranju, vođenju i učestvovanju u forum teatru, zatim, pripremi i realizaciji tribina na temu borbe protiv ekstremizma.
Ciljevi projekta su usmereni ka:

– Podsticanju aktivizma mladih za direktno učestvovanje u rešavanju problema i razvijanje bezbednosne kulture;

– Doprinosu formiranja afirmativnih stavova, vrednosnih sistema i kreiranju pozivne atmosfere za podsticanje kritičkog mišljenja mladih u Nišu kroz interaktivnu neformalnu edukaciju.

Kroz niz projektnih aktivnosti, medijske promocije, izradi i distribuciji promotivnog i edukativnog materijala, pripremi i realizaciji tribina, kao i edukaciji i realizaciji forum teatra, PROTECTA želi da mlade usmeri ka unapređenju bezbedonosne kulture među mladim ljudima, a sve u svrhu borbe protiv ekstremizma, predrasuda i vršnjačkog nasilja.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *