Preko 20.000 Nišlija zimus ostaje bez grejanja

Preko 20.000 Nišlija u stambenim zgradama ostaće bez grejanja u stanovima ove zime, ako ne plate zajednički dug za struju kojom se napajaju podstanice njihovih zgrada. Milena Pavlović, portparol Gradske toplane kaže da će ovo javno preduzeće isporučivati grejanje ovim zgradama, ali pošto namaju struje u podstanicama, pumpe neće moći da distribuiraju grejanje u stanovima. Da je ova situacija krajnje alarmantna dokazuje činjenica da je EPS „Snabdevanje“ naložilo isključenje čak 43 podstanice u gradu koje „pumpaju“ grejanje u stotinak niških zgrada. Situaciju komplikuje to što mnogi stanari zgrada redovno plaćaju grejanje, ali zajedničke troškove nije izmirila zgrada tako da će se dogoditi da ljudi budu u čudu zimus kada i pored izmirenih računa, njihovi stanovi budu hladni. Pavlović navodi slučaj zgrade Trg kralja Aleksandra ili u narodu poznatija kao „Češalj“ i to od broja 1 do 11 čiji stanari imaju veliki dug za struju koju troši podstanica „tako da će im toplana distribuirati grejanje, ali pumpa neće funkcionisati pa će samim tim stanovi ostati hladni. Znajući neumoljivost EPS „Snabdevanja“ koji se neće smilovati nad finansijskim teškoćama Nišlija, ovi stanovi će ostati hladni, ako pod hitno ne plate dug.

zima-bez-grejanja

– Iako je Gradska toplana danas pustila prve toplotne probe grejnih instalacija, taj dug za struju koju troše podstanice, mora prvo da se izmiri kao i priključenje EPS-u pa tek onda će grejanje stići u te stanove. Mi imamo dovoljno energenata, zamenili smo 3.000 metara toplovodne mreže preko leta, ali sve to neće biti dovoljno, ako skupštine stanara ne odu u EPS plate dug ili sačine dogovor oko plaćanja duga da bi grejali sve te stanove koji su priključeni na centralno grejanje. Uzgred, kada se kaže 43 podstanice to ne znači da jedna podstanica služi samo jednoj zgradi već imamo primere gde je na jednoj podstanici priključeno pet, šest pa čak i 11 lamela(ulaza) zgrade-objašnjava Pavlovićeva.

„Građanin“-u je obećano da ćemo dobiti kompletan spisak svih 43 podstanica koje su isključene sa napajanja električne energije, a koji ćemo objaviti kako bi građani znali „šta ih čeka“. Za sada je poznato da su u ovu grupu korisnika uključeni stanari zgade u Ulici Čedomira Krstića od 46 do 54,  Kneginje Ljubice 2, Vardarskoj brojevi 5, 7, 9, Bulevar Nemanjića 62 i 86, Vojvode Mišića 36, Trg Učitelj Tase 3 i druge zgrade.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266