Preletači niške skupštine obesmislili volju birača (foto)

Poslednje preletanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Niša otvara pitanje da li bi birači uopšte trebali da izlaze na izbore jer interesi pojedinih odbornika skroje većinu bez obzira na volju naroda.

Marina Dejanović

Iako nije učestvovala na izborima Srpska narodna partija je juče dobila svog predstavnika u niškom parlamentu. To je dugogodišnja članica Demokratske stranke, Marina Dejanović. Ona je na skupštini pokušala da opravda taj svoj prelazak time što je rekla da SNP( lider Nenad Popović – nekadašnji član DSS) ima jasan program ravoja Niša. To je teško mogao ko da poveruje, a iz DS su kazali da će tražiti da ona vrati mandat „što bi bilo moralno“.

U niškoj skupštini se događaju neke stvari u koje bi malo ko zaista mogao da poveruje, a to je da sada, na primer, odborničku grupu zvanično čine Partija ujedninjenih penzionera i Pokret Dveri koji ideološki nisu bliski.

U prvom redu: Dragana Krstić, Miodrag Stanković (DS), Marina Dejanović(SNP), Emilija Marjanović (Niš moj grad)

Mnogi mediji greše kada navode da skupština ima 61 poslanika jer ima 60.

General Momir Stojanović je izgleda u ovoj preraspodeli interesa najlošije prošao jer ga je od izbora napustilo troje članova.

Da, niški parlament sada ima 60 odbornika. Još na početku je odbornica grupe građana „Iskreno za Niš“ Ljiljana Đorđević napustila skupštinu jer je kao radnica Direkcije za izgradnju grada prešla da radi u nekoj upravi tako da je napustila mesto odbornika zbog sukoba interesa. Onda je u Jedinstvenu Srbiju prešao Miša Krstić, a u Srpsku naprednu partiju, Aleksandar Stojičić. Ostao sam sam, nemam odborničku grupu, ali to me neće sprečavati da se borim za ovaj grad. Strašno je što je sve to urađeno u okviru zakona, ali je nemoralno – rekao nam je Stojanović.

Miša Krstić i Jelena Đorđević

Pre toga ili u isto vreme, odmah posle izbora iz Dveri u Jedinstvenu Srbiju je prešla Jelena Đorđević, „zbog dobrobiti građana Niša“, a zabeleženi su i prelasci u SNS iz DSS koji trenutno u skupštini ima jednog odbornika, Gorana Đorđevića.

Postoji slučaj gde je Dragana Krstić, nekadašnja članica Demokratske stranke pa Socijaldemokratske stranke (lider Boris Tadić) prešla da radi u sklopu kabineta gradonačelnika Niša te je zbog sukoba interesa vratila mandat stranci.

To što je ona vratila mandat je pošteno od nje. Sada nema stranaka, reč je o sistemskoj korupciji gde se jedni ucenjuju, drugi podmićuju, a sve u cilju da se potpuno uništi opozicija. Moj status je da sada sa Dragoslavom Ćirkovićem (SDS) imamo odborničku grupu. Ranije su preleti bili zbog pokušaja da se ima većina u parlamentu, a sada se radi na direktnom uništenju svakog ko misli drugačije  – komentariše Branislav Jovanović, odbornik grupe „Niš moj grad“.

Odbornici SPS u prvom redu

Za sada je celovita od izbora ostala Socijalistička partija Srbije. Srpska radikalna stranka je ostala bez Bojana Krstića koji je jedno vreme bio na mestu gradskog većnika.

Pokret Dosta je bilo

Za Pokret „Dosta je bilo“ se očekuje, kako nezvanično saznajemo, da napuste lidera Sašu Radulovića i osnuju svoju odborničku grupu. To je sve u domenu nagađanja jer je prvi među jednakima u pokretu, Miloš Bošković pošteno napustio mesto poslanika u Narodnoj skupštini te se očekuje da i kolege u Nišu izmene svoj stav o pokretu.

Veći nemoral od ove skupštine može se videti u opštinskim parlamentima u Nišu gde je svaka od pet opština, posebna priča.

M.S.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *